Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Uvidíme přesněji, kde prší. Meteorologové mění zobrazování deště na webu i v aplikaci

V novém produktu meteorologů všeobecně známé animace ukazují, nad jakým místem v zemi jsou jak velké srážkové částice. Foto: ČTK
V novém produktu meteorologů všeobecně známé animace ukazují, nad jakým místem v zemi jsou jak velké srážkové částice. Foto: ČTK

Jen málo lidí v Česku nejspíš nikdy nevidělo animace Českého hydrometeorologického ústavu, které zobrazují, kde zrovna prší a kam déšť míří. Tuto službu nyní čeká zásadní změna.

Meteorologové svému produktu, který Češi využívají nejvíce, odborně říkají „maximální radarová odrazivost ve vertikálním sloupci“. Dokáže velmi dobře zobrazovat zejména nebezpečná bouřková jádra. Méně účinný už ale je při určování, zda na daném místě skutečně prší.

Jak sousloví „maximální odrazivost ve vertikálním sloupci“ napovídá, všeobecně známé animace ukazují, nad jakým místem v zemi jsou jak velké srážkové částice – bez ohledu na to, v jaké jsou výšce. A některé na zem nedopadají.

Zkušenost s tím má nejspíš každý, kdo na radaru meteorologů viděl, že u něj má pršet, přičemž oblohou táhly nacucané mraky, ale nic z nich nepadalo.

Meteorologové nyní

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Počasí

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější