Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Proč nacionalisté paběrkují, i když „říkají to, co si myslí všichni“?

Tomio Okamura (vlevo nahoře) ani Václav Klaus (vpravo dole) nedokázali se svými projekty v krajských ani senátních volbách zaujmout. Proč? Foto: Jan Moláček, Deník N
Tomio Okamura (vlevo nahoře) ani Václav Klaus (vpravo dole) nedokázali se svými projekty v krajských ani senátních volbách zaujmout. Proč? Foto: Jan Moláček, Deník N

Komentář Jana Moláčka: Mohlo by se zdát, že národoveckým populistům se stačí jen shýbnout pro úspěch, který se válí na chodníku. Po revivalu pojmů typu národ, národní stát či národní zájmy je velká poptávka, s jejich variacemi typu „Make America Great Again“ nebo „Take Back Control“ lze vyhrávat volby i v robustních demokraciích, o postkomunistických zemích typu Maďarska nebo Polska nemluvě. Že na tuto rétoriku slyší i čeští voliči, ukázalo znovuzvolení Miloše Zemana. Proč se tedy nedaří SPD a Trikolóře?

Facebooková stránka Tomia Okamury není reprezentativní barometr nálad veřejnosti. Veškerý nesouhlas a kritiku odsud předseda SPD pečlivě eliminuje. O to větší rozčarování tu proto panuje pokaždé, když Okamurovy voliče, zvyklé na virtuální realitu jednomyslné podpory vůdce, dostihne realita opravdová. Třeba v podobě výsledků voleb.

Několik autentických reakcí pod Okamurovým povolebním statusem (bez úprav):

Čekal jsem že bude mít SPD daleko přes 10 % :(((((((

Volby velké zklamání. Čtvrt milionu sledujících jen na Tomiově profilu a SPD volí jen malá část z nich (je to jen část voličů se svými rodinami). Zbytek sedí doma na pr…li. Lidi, už se proberte!

Docela je mi z těch výsledků smutno.

Zklamání je cítit i v Trikolóře. Ta byla navíc oproti svému hlavnímu rivalovi v nevýhodě – zatímco Tomio Okamura už několikerými volbami (ať už s SPD nebo Úsvitem) úspěšně prošel, Václav Klaus musel dokázat, že jeho projekt je relevantní a životaschopná politická síla. Zatímco Okamuru mohl výrazný úspěch některého krajského uskupení spíš ohrozit, protože by mu dodal sebevědomí zajímat se o stranické finance a mluvit do fungování celé strany, Klaus ho nutně potřeboval.

Pokouší se za něj vydávat zisk tří mandátů ve Zlínském kraji, z těch ale dostala Trikolóra pouze jeden. Zbylé dva šly za Soukromníky, s nimiž Trikolóra kandidovala v koalici (jeden z nich získal senátor Ivo Valenta, jehož kandidatura pravděpodobně relativní úspěch vysvětluje z největší části).

V jistém smyslu je ale frustrace zklamaných voličů oprávněná. Jejich pocit, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Krajské a senátní volby 2020

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější