Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Někoho čekají velké problémy, jiným se blýská na lepší časy. Toto jsou vítězové a poražení voleb

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Analýza: Jako při každých volbách se i tentokrát po sečtení hlasů vyrojily desítky úvah, kdo vlastně volby vyhrál, a kdo odchází poražen. V této analýze jsme se na některé aktéry podívali blíže.

Vítězové

Hnutí ANO

Nejvíce hlasů v deseti krajích pro hnutí ANO je argumentem, proč lze právě hnutí Andreje Babiše označit za hlavního vítěze letošních voleb. Připočteme-li k tomu osm postupujících senátních kandidátů, mohou být v průhonické Sokolovně spokojeni.

Zásadním faktorem pro úspěch ANO byla volební účast. Lidé se totiž nezalekli nemoci covid-19 a přišli k volebním urnám. Analytici v průběhu září predikovali, že případný strach z nemoci může dopadnout právě na podporu Babišova hnutí. Jeho elektorát se totiž z velké míry rekrutuje z řad seniorů, které covid nejvíc ohrožuje.

„Před volbami si podle mne experti celkově mysleli, že hnutí ANO dostane trošku míň. O jeden nebo dva procentní body. Předpokládalo se, že v tom zahraje větší roli covid,“ říká pro Deník N sociolog Daniel Prokop. Nakonec se podle něj však ukázalo, že covid na účast neměl žádný vliv.

Vítězství hnutí ANO má ovšem několik ale. V 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Krajské a senátní volby 2020

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější