Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

ANO má hejtmanský post jistý jen málokde. Kde může uspět, a kde narazit?

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Analýza: Voliči rozhodli, nyní je to na zvolených politicích. Hnutí ANO zvítězilo v deseti krajích a čeká ho vyjednávání o koalicích. Zhodnotili jsme jeho šance ve všech regionech.

Premiér Andrej Babiš podobnou situaci už zná. Před čtyřmi lety jeho hnutí vyhrálo v devíti krajích, získalo však „pouze“ pět hejtmanských křesel. Další strany totiž sestavily často křehké a široké koalice, do nichž hnutí ANO nevzaly.

To hrozí i letos. „Budeme upřednostňovat středopravé strany,“ oznámil již během sčítání hlasů předseda ODS Petr Fiala. Bez opozičních stran se přitom ANO jen těžko obejde. Jeho vládní partneři z ČSSD a KSČM zaznamenali na krajské úrovni oproti minulosti výrazné ztráty a spolupráce jen s nimi nemusí na většinu v zastupitelstvech stačit.

„Pro mě je důležité, že jsme vyhráli,“ řekl na tiskové konferenci Babiš. Zatím prý neřeší, s kým krajské organizace ANO budou skládat koalice.

Pro krajské uspořádání platí jeden zásadní poznatek: k sestavení krajské vlády je nutné mít k dispozici většinu všech zastupitelů. Nestačí, jako na celostátní úrovni, aby část zastupitelů odešla ze sálu a snížila tak kvorum potřebné ke zvolení.

Kde však může ANO vstoupit do koaličních jednání s výrazným sebevědomím, jsou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Krajské a senátní volby 2020

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější