Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Volání po míru je nepopulární. Ale nezbude než se dohodnout, říkají k válce Armén s Ázerem

Ázerové a Arméni proti sobě kvůli bojům o Karabach protestují i v Istanbulu (vlevo) a v Los Angeles. Foto: Murad Sezer a Mike Blake, Reuters
Ázerové a Arméni proti sobě kvůli bojům o Karabach protestují i v Istanbulu (vlevo) a v Los Angeles. Foto: Murad Sezer a Mike Blake, Reuters

Arménie s Ázerbájdžánem opět válčí o Náhorní Karabach, z obou zemí přicházejí zprávy o veřejné podpoře bojů za spravedlivou věc a o vzájemné národnostní nenávisti. Deník N hovořil s mladým Arménem a Ázerem, kteří spolu mluví. A snaží se k tomu přimět i své mladé spoluobčany z obou zemí, kteří se už podle nich vzájemně ani neznají. Prý jiné řešení stejně nezbude.

Už šestý den pokračuje eskalace konfliktu mezi Arménií a Ázerbájdžánem o území Náhorního Karabachu. Boje neprobíhají jen na zemi se zbraněmi v rukou v kopcovitém terénu Jižního Kavkazu, ale i s pomocí propagandy a dezinformací na sociálních sítích. A nejen z oficiálních zdrojů, ale i mezi početnou diasporou obou národů.

Do Karabachu se na frontu vydává i řada dobrovolníků – ti arménští chtějí bránit to, co je podle nich neoddiskutovatelnou součástí historické Arménie, ti ázerbájdžánští zase chtějí dostat zpět okupovanou část vlastní země, na kterou si také kladou historický nárok.

Záběr z války Ázerbájdžánu s Arménií o Náhorní Karabach. „Zdrcující úder, který ázerské dělostřelectvo způsobilo arménským ozbrojeným silám na okupovaném území“, píše ázerské ministerstvo obrany. Foto: ázerbájdžánské ministerstvo obrany

Karabach je citlivým tématem na obou stranách. Ještě citlivější však v obou společnostech může být snaha řešit konflikt dialogem a mírovou cestou namísto podpory boje a militantních nálad.

V obou zemích existuje úplně nová poválečná generace, která nikdy příslušníka druhé strany neviděla a slyšela o něm jen jako o nepříteli. A už si vůbec nedovede představit, jaké to bylo, když oba národy spolu žily nejen na území Karabachu, ale i v Jerevanu a Baku. Je vůbec možné dosáhnout kompromisu a míru, když spolu příslušníci obou států nemluví?

Situaci se snaží změnit mladí nadšenci z platformy Caucasus Talks, která vznikla před pár měsíci právě jako nástroj otevřené komunikace mezi Armény, Ázery i Gruzínci.

Pomocí rozhovorů na nejrůznější témata otevírají tabu i boří stereotypy, které v regionu existují a které přiživují i oficiální zástupci jednotlivých zemí.

Mirkamran Husejnli, Ázer žijící v Baku, a Leon Rafi Aslanov, etnický Armén žijící v Londýně, jsou kolegové v Caucasus Talks, kteří se nikdy naživo neviděli. Oba dva ale věří, že budoucnost Jižního Kavkazu je v dialogu a vzájemném porozumění mezi všemi třemi národy.

Jak byste popsali momentální situaci ve vašem okolí?

Mirkamran: Atmosféra v Baku, v diaspoře i na sociálních médiích je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Náhorní Karabach

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější