Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ohlášená česká vakcína proti koronaviru má podle experta jedinou chybu: neexistuje

Libor Grubhoffer, ředitel Biologického centra AV ČR, České Budějovice. Foto: Biologické centrum AV ČR
Libor Grubhoffer, ředitel Biologického centra AV ČR, České Budějovice. Foto: Biologické centrum AV ČR

Před několika dny oznámila některá média na základě prohlášení ministerstva zdravotnictví, že česká vakcína proti koronaviru je ve stadiu prototypu a čeká na další testování. Skeptici, kteří zpochybňovali levný a rychlý projekt, se prý mýlili. Čeho tedy doopravdy dosáhl tým vedený kardioložkou Věrou Adámkovou, poslankyní za ANO? Ptáme se virologa a biochemika Libora Grubhoffera, šéfa Biologického centra AV ČR v Českých Budějovicích.

Nedávno prohlásil (tehdy ještě ministr zdravotnictví) Adam Vojtěch, že je ukončena první fáze vývoje inaktivované vakcíny proti covid-19. Co na to říkáte jako jeden z kritiků záměru vyvinout „levnou, jednoduchou českou vakcínu“?

Čekal jsem, že to bude úspěch, ale že tak obrovský, to by mě ani ve snu nenapadlo! Vítězoslavná zpráva přišla v den rezignace ministra zdravotnictví, že by poděkování?

Cítím ve vašem hlase velmi silnou ironii. A co tedy z pohledu experta to oznámení znamená?

Zpráva v tisku hovořila o dokončení „prototypové“ nebo „emergentní“ vakcíny. Patrně tímto nesprávně použitým výrazem (viz box níže) chtěli autoři zprávy sdělit, že se jedná o vakcínu pro naléhavé situace…

Má Česko našlápnuto k vakcíně?

Nemá. Ve skutečnosti ta zpráva znamená

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rozhovory

Česko, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější