Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pátrání po nečekaných efektech soužití se stroji

Foto: Daniel Eledut
Foto: Daniel Eledut

Jedna z nejpoučnějších a nejznepokojivějších knih o internetu a o dnešním životě vůbec. Takto charakterizoval týdeník New Yorker knihu Jamese Bridleho Temné zítřky: Technologie a konec budoucnosti. A jeho chvála není příliš přehnaná. Dva roky po originálu tento titul nedávno vyšel také česky.

Pro pochopení Bridleho uvažování je důležitá už jeho první kniha The Iraq War: A Historiography of Wikipedia Changelogs ve dvanácti svazcích (!), která zachycovala dlouhou historii nespočtu editačních podob hesla „druhá válka v Zálivu“ na anglické Wikipedii.

Konceptuální umělec a esejista ve své prvotině mimo jiné s lítostí konstatuje, že většina čtenářů se spokojí se současnou verzí hesla a jen málo z nich jde do takové hloubky, aby studovali jeho dějiny. Což by podle autora byl ten lepší způsob, protože právě posuny a rozdíly mezi jednotlivými staršími verzemi hesla jsou na článku nejzajímavější a nejpoučnější.

Kniha Temné zítřky vlastně tuto tezi zevšeobecňuje na celou digitální a internetovou sféru, kterou podle autora vnímáme příliš prvoplánově, povrchně a zjednodušeně.

„Digitálno“ Bridle na jedné straně silně kritizuje, protože

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější