Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Sousedi se od nás drží dál, říká rektor, který prodělal covid

Rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš. Foto: Karolína Poláčková
Rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš. Foto: Karolína Poláčková

Rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš se koncem srpna nakazil koronavirem. O měsíc později oznámil, že je negativní, a apeloval na to, aby lidé nemoc nepodceňovali, protože to není chřipka. „Lidé mi píšou, že jsou rádi, že o tom mluví někdo tak viditelný jako já. Protože sami se o báli mluvit o tom, že jsou nemocní, právě kvůli odsouzení okolí,“ říká v rozhovoru Bareš, který je ve funkci rok a původním povoláním je neurolog.

„Ukázalo se, že Masarykova univerzita má velký spící potenciál, který byl v krizové situaci probuzen. Na míru solidarity studentů, kteří se nebáli jít do první linie, i když jsme tehdy o viru věděli daleko méně než teď, jsem byl pyšný,“ říká rektor Bareš, který i po oficiálním vyléčení z covidu-19 stále pokašlává a zadýchává se.

Od 22. září už jste negativní na koronavirus. To bychom nemuseli mít při rozhovoru roušky, ne?

Teoreticky nemuseli. Tahle zkušenost s nemocí je ale těžce přenositelná, když ji člověk sám neprožije. Třeba sousedi přes zahradu se od nás drží dál. Podle hygieny nemusím teď tři měsíce do karantény, když se setkám s někým nakaženým. Předpokládají, že mám protilátky.

Říkáte, že se vás sousedi straní, kvůli tomu, že jste byl nemocný. Tohle stigmatizování se lidem s nákazou běžně dělo na jaře. Myslela jsem, i vzhledem k tomu, kolik jich nemoc dosud prodělalo, že už pro nemocného není takové společenské stigma veřejně říct, že se nakazil koronavirem, ne?

Spíš bych řekl, že je to taková předběžná opatrnost, hlavně u starších lidí. Ale co je důležité, začínají se na mě přes sociální sítě obracet lidé, chodí mi řada reakcí. Píšou, že jsou rádi, že o tom mluví někdo tak viditelný jako já. Protože sami se o báli mluvit o tom, že jsou nemocní, právě kvůli odsouzení okolí.

Víte, od koho jste se nakazil?

Tuším to. Byl to kontakt v rámci práce. Mimo univerzitu, ale v rámci mých rektorských pracovních setkání. Ten člověk začal mít potíže, šel na odběr, byl pozitivní a hygiena mě vytrasovala jako rizikový kontakt.

O dva dny později, 29. srpna, jsem šel pro jistotu na test, aniž bych

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brno

Covid-19

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější