Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Sdíleli, „než to smažou“. Chebský web zasáhl zavádějícím videem o epidemii statisíce lidí, ověřili jsme ho

Ilustrační foto: Adobe Stock
Ilustrační foto: Adobe Stock

Dvacet tisíc sdílení na Facebooku, téměř sedm set tisíc přehrání na Instagramu, tamtéž třicet tisíc lajků. Video zlehčující epidemii covidu-19 patří mezi nejúspěšnější produkty portálu TV Chebsko. Jeho majitel ho označuje za nezávislý, zároveň však na zakázku dělá předvolební videa pro Trikolóru, ČSSD a Řád národa.

Na to, že kanál TV Chebsko na portálu YouTube odebírá 127 lidí, nejsou výše zmíněná čísla špatný výkon.

Ilustrují, jak se v Česku odehrává scénář, před nímž v létě varovala Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj: chaos ve zvládání epidemie a protichůdné či zmatené informace od vlády zvyšují nejistotu a obavy lidí z koronaviru, ti si hledají informace sami a někteří neúmyslně napomohou šíření pochybných tvrzení, jimiž je internet zaplavený.

V Česku navíc důvěru v základní hygienická opatření a rady podlamuje i to, že je vůdčí představitelé státu mnohdy sami nedodrželi.

Tříminutové video je klamných či zavádějících informací plné. Masivně se šíří a lajkuje na sociálních sítích – zejména na Instagramu, kde ho sdílel například fitness trenér Martin Gabko s téměř 24 tisíci sledujících. Ty vyzval, ať video sdílí, „než to smažou“.

„Nemyslím si, že je koronavirus výmysl, ale že celý humbuk kolem toho je uměle vyvolaný a dochází zbytečně ke strašení lidí, kteří si nejsou schopni dohledat pravdivé informace a jsou kvůli bulváru vystavováni strachu a stresu. Stačí se podívat na pár videí DVTV, kde si zvou významné osobnosti a lékaře, kteří jsou podobného názoru. Video nemá v lidech vyvolat pocit, že virus neexistuje, má pouze poukázat na čísla a také na to, že jsou stále mnohem horší věci, na které lidé umírají,“ řekl Deníku N trenér.

Šíření napomáhá i to, že video působí přesvědčivě a řemeslně profesionálně. Pracuje s printscreeny grafů a čísel ministerstva zdravotnictví, argumenty jsou přednášené školeným hlasem, celá stopáž je podbarvená tklivou melodií. Deník N připravil konfrontaci hlavních tvrzení s fakty, daty a postoji odborníků.

  • Tvrzení z videa: „Porušování Listiny základních práv a svobod: omezení shromažďování, omezení svobodného pohybu bez roušky.“
  • Ověření: Listina neobsahuje nic jako

    Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

    Kamil Kopecký vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

    Můžete také .

Covid-19

Dezinformace

Česko, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější