Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Sdíleli, „než to smažou“. Chebský web zasáhl zavádějícím videem o epidemii statisíce lidí, ověřili jsme ho

Ilustrační foto: Adobe Stock
Ilustrační foto: Adobe Stock

Dvacet tisíc sdílení na Facebooku, téměř sedm set tisíc přehrání na Instagramu, tamtéž třicet tisíc lajků. Video zlehčující epidemii covidu-19 patří mezi nejúspěšnější produkty portálu TV Chebsko. Jeho majitel ho označuje za nezávislý, zároveň však na zakázku dělá předvolební videa pro Trikolóru, ČSSD a Řád národa.

Na to, že kanál TV Chebsko na portálu YouTube odebírá 127 lidí, nejsou výše zmíněná čísla špatný výkon.

Ilustrují, jak se v Česku odehrává scénář, před nímž v létě varovala Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj: chaos ve zvládání epidemie a protichůdné či zmatené informace od vlády zvyšují nejistotu a obavy lidí z koronaviru, ti si hledají informace sami a někteří neúmyslně napomohou šíření pochybných tvrzení, jimiž je internet zaplavený.

V Česku navíc důvěru v základní hygienická opatření a rady podlamuje i to, že je vůdčí představitelé státu mnohdy sami nedodrželi.

Tříminutové video je klamných či zavádějících informací plné. Masivně se šíří a lajkuje na sociálních sítích – zejména na Instagramu, kde ho sdílel například fitness trenér Martin Gabko s téměř 24 tisíci sledujících. Ty vyzval, ať video sdílí, „než to smažou“.

„Nemyslím si, že je koronavirus výmysl, ale že celý humbuk kolem toho je uměle vyvolaný a dochází zbytečně ke strašení lidí, kteří si nejsou schopni dohledat pravdivé informace a jsou kvůli bulváru vystavováni strachu a stresu. Stačí se podívat na pár videí DVTV, kde si zvou významné osobnosti a lékaře, kteří jsou podobného názoru. Video nemá v lidech vyvolat pocit, že virus neexistuje, má pouze poukázat na čísla a také na to, že jsou stále mnohem horší věci, na které lidé umírají,“ řekl Deníku N trenér.

Šíření napomáhá i to, že video působí přesvědčivě a řemeslně profesionálně. Pracuje s printscreeny grafů a čísel ministerstva zdravotnictví, argumenty jsou přednášené školeným hlasem, celá stopáž je podbarvená tklivou melodií. Deník N připravil konfrontaci hlavních tvrzení s fakty, daty a postoji odborníků.

  • Tvrzení z videa: „Porušování Listiny základních práv a svobod: omezení shromažďování, omezení svobodného pohybu bez roušky.“
  • Ověření: Listina neobsahuje nic jako

    Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Dezinformace

Česko, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější