Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Currywurst je kulinářská duše Berlína. A také kapitola z německých dějin

Currywurst a Berliner Kindl objednaný ve dvě hodiny ráno na Mehringdamm. Bylo 23. září 2013. Foto: Pavel Polák, Deník N
Currywurst a Berliner Kindl objednaný ve dvě hodiny ráno na Mehringdamm. Bylo 23. září 2013. Foto: Pavel Polák, Deník N

Německý deník Pavla Poláka: Berlín je město, které není krásné, přesto má silnou přitažlivost. Jeho porevoluční a dlouho úřadující starosta Klaus Wowereit to vystihl velmi přesně, když o německé metropoli řekl, že je „chudá, ale sexy“. Schopnost vytvořit z ničeho něco, co má potenciál stát se kultovní záležitostí, je, zdá se, berlínskou předností. Vlastně už docela dlouho. Vezměte si třeba takový currywurst.

Měli ještě otevřeno. Ve dvě ráno před výdejním okénkem na Mehringdamm nikdo nestál, ven se linul olejový zápach opékajících se buřtů, které přitom nahlas praskaly. To bylo před sedmi lety. Tu noc vyhrála kancléřka Angela Merkelová své druhé volby a já jsem se vracel z volebního štábu, stejně jako řada dalších novinářů, unavený domů.

Dvě hodiny po půlnoci jsem se rozhodl udělat tečku za touto volební nocí a u okénka si poručil asi tu nejberlínštější gastronomickou kombinaci, jakou si lze představit. Místní pivo Berliner Kindl a k tomu currywurst. O berlínských pivech se toho mnoho napsat nedá. Snad jen to, že se pitelnými stávají jen za předpokladu, že je žízeň skutečně velká a není na výběr.

S currywurstem je to složitější, protože se za ním skrývá příběh, který

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Německý deník

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější