Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Respirátory od tří firem neprošly testy, i když měly certifikáty, vysvětluje úřad zdlouhavý nákup pomůcek

Respirátor FFP2. Foto: ČTK
Respirátor FFP2. Foto: ČTK

Správa státních hmotných rezerv dokončila první fázi nákupu ochranných pomůcek do svých skladů. Pořízení respirátorů se ale nebývale táhlo. Nabízené zboží totiž opakovaně neprošlo testy.

Koronavirová epidemie téměř dokonale vyprázdnila české zásoby ochranných pomůcek. Miliony respirátorů a roušek proto musela ministerstva složitě nakupovat od zahraničních výrobců i překupníků, což se projevilo i na ceně. Aby vláda opakování této situace zabránila, rozhodla se zásoby pro případ druhé vlny masivně rozšířit.

Správa státních hmotných rezerv se do nákupu pustila už v polovině června, a to podle požadavků jednotlivých ministerstev, která potřebné množství odhadla na základě zkušeností z jara. Sklady se však úřadu podařilo zaplnit až tři a půl měsíce po vypsání tendrů.

Když ještě probíhal výběr dodavatelů, správa rezerv nechtěla důvod průtahů komentovat. Nyní však šéf úřadu Pavel Švagr pro Deník N popsal, že v případě respirátorů byla důvodem nedostatečná kvalita nabízeného zboží. A to navzdory tomu, že správa požadovala evropský certifikát kvality, který také jednotliví dodavatelé ke vzorkům přiložili.

Správa rezerv si totiž podle Švagra nechávala vlastnosti respirátorů ještě kontrolovat v laboratořích Výzkumného ústavu bezpečnosti práce. V případě respirátorů pak tyto testy odhalily, že vzorky nemají slibované filtrační vlastnosti. „U respirátorů FFP2 se ukázalo, že vzorky

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější