Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Minářův odchod je pro nás i obrovská šance. Budeme k němu kritičtí jako k ostatním politikům, tvrdí nový šéf Milionu chvilek

Předseda Milionu chvilek pro demokracii Benjamin Roll. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Předseda Milionu chvilek pro demokracii Benjamin Roll. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Student teologie Benjamin Roll se stal novým předsedou Milionu chvilek pro demokracii. V rozhovoru pro Deník N říká, že Mikuláš Minář je bojovník, který jde na zteč, ale spolek teď potřebuje dělat mravenčí práci. „Já nepůjdu do politiky. Chci být farářem,“ přibližuje své plány.

Od začátku jste se definovali jako nepolitický spolek, který chce společnost rozhýbat k větší aktivitě. Zatím jste nejvíce rozhýbali Mikuláše Mináře, který ohlásil záměr vstoupit do politiky. Jak se to stalo?

To je asi spíše otázka na něj, co všechno se mu dělo v hlavě.

To je otázka i na vás, protože na vás teď spadla velká zodpovědnost za projekt, který si lidé spojují s nadějí a na který vám poslali dohromady miliony korun. Tak aby tento spolek teď neodplul i s politickými ambicemi Mikuláše Mináře.

My jsme od začátku mluvili o tom, že tady vzniká nějaká energie, nějaké podhoubí, které může nakopnout opozici. Nebo že z toho vyroste něco nového. To jsme ale ještě nevěděli, že to půjde i z nás. Ten vývoj mi připadá přirozený. Mikuláš není první ani poslední. V regionech už řada našich lidí do krajských voleb za různé strany kandiduje.

Už v těch komunálních před dvěma lety bylo více lidí, kteří vzešli z aktivismu a podařilo se jim uspět. To je dobrý vývoj. Tohle taky může být naše role – zvedat lidi k tomu prvnímu kroku. Jestli má dojít k nějaké změně, bez aktivních lidí to nepůjde.

Minář mi loni v červnu v rozhovoru pro Deník N říkal, že co se týče politických ambicí, máte jasno, protože jste si dělali průzkum u signatářů Milionu chvilek a jen sedm procent z nich si přeje, abyste se přetransformovali ve stranu. Sice tehdy mluvil o celém spolku, ale stejně mě zajímá, jestli jste si v poslední době dělali nový průzkum.

Na tuhle otázku v poslední době ne, ale vnímáme, že se to vyvíjí a otázek na naše politické ambice přibývá. Tedy že frustrace mezi lidmi roste. Bylo vidět, že nejen kvůli covidu-19 demonstrace ztrácejí na síle. Lidé si říkali: „Už jsme tady byli stokrát a co dál?“ Přitom já si třeba myslím, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější