Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Koronavirus versus kůrovec. Vysočina se bojí, aby politici kvůli epidemii nezapomněli na zdevastované lesy

Uschlé stromy napadené kůrovcem je třeba vytěžit a na jejich místě vysadit nové. Na Vysočině panují obavy, že na to kvůli koronaviru nebudou peníze. Foto: Jan Moláček, Deník N
Uschlé stromy napadené kůrovcem je třeba vytěžit a na jejich místě vysadit nové. Na Vysočině panují obavy, že na to kvůli koronaviru nebudou peníze. Foto: Jan Moláček, Deník N

Vysočina patří mezi kraje, které nejvíce postihla kůrovcová kalamita. Boj s jejími následky byl v minulých letech v centru pozornosti. Teď se ale řada místních obyvatel, podnikatelů, majitelů lesů i krajských politiků obává, že pro stát zápasící s epidemií koronaviru nebude obnova lesů prioritou a kvůli blížící se krizi na ni nebude ani dost peněz.

„Příští rok dotěžíme poslední smrky na celém našem majetku, stromy ve stáří kolem dvaceti třiceti let,“ říká starší muž uprostřed vykácené pláně. Široko daleko ale žádné smrky nejsou vidět. Jen na jednom okraji mýtiny stojí skupina menších, na troud suchých.

Slovo „majetek“ označuje čtyři a půl tisíce hektarů lesa, které spravuje Lesní družstvo Štoky. Prošedivělý muž, lesní inženýr Milan Fíla, je jeho ředitelem. Funkci zastává od roku 1995, kdy se přes třicet měst a obcí na Vysočině rozhodlo založit družstvo a starat se o své lesy společně. V Česku je tento postup spíš ojedinělý, podobná družstva obhospodařují jen asi jedno procento celkové rozlohy lesů.

Přes dvacet let vše fungovalo ke všeobecné spokojenosti. Obce dostávaly od družstva každý rok významné přilepšení do svých rozpočtů.

„Tento příjem tvoří asi patnáct procent našeho obecního rozpočtu,“ říká Pavel Královec, starosta městyse Štoky. Asi dvoutisícová obec poblíž křižovatky dálnice D1 se státní silnicí spojující Jihlavu s Havlíčkovým Brodem je největším členem družstva – patří jí zhruba třetina obhospodařovaných lesů.

Milan Fíla je ředitelem Lesního družstva Štoky od jeho založení v roce 1995. Situaci, s jakou se potýká teď, ale ještě nezažil. Foto: Jan Moláček, Deník N.

O lesích v pravém slova smyslu ale dnes mluvíme už jen ze setrvačnosti. Devadesát procent rozlohy

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Krajské a senátní volby 2020

Kůrovcová kalamita

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější