Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Na přicházející vlky čekají od Nového roku pasti a obojky. Mají dokázat jejich přínos krajině

Vlci se stahují do českého pohraničí. Foto: Hnutí DUHA
Vlci se stahují do českého pohraničí. Foto: Hnutí DUHA

Vlci, kteří se navracejí do české přírody, neznají hranic, a proto od letoška běží česko-saský projekt OWAD. Se začátkem příštího roku se spustí další fáze – monitoring výskytu vlků pomocí telemetrie. Vlci se budou odchytávat do pastí, přestože je to v Česku zakázané. GPS obojky, které zvířata dostanou, mají přinést cenné informace o jejich pohybu, ale také odradit případné pytláky.

Během uplynulého roku se v severočeském pohraničí usadily dvě smečky vlků. Jedna v Národním parku České Švýcarsko a druhá v Krušných horách. Vlci tak na českém území nastálo obsadili šestou a sedmou lokalitu. Další tři smečky čas od času zavítají ze sousedního Saska do Šluknovského výběžku.

„Vlk se velmi rychle šíří středoevropskou krajinou, což dokládá meziroční posun v osidlování pohraničí vznikem dvou nových teritorií. U tří německých smeček jsme zaznamenali šest vlčat. Zúročuje se nám spolupráce se všemi, kdo mají s výskytem vlků co do činění,“ pochvaluje si Aleš Vorel, vedoucí katedry ekologie ČZU, který se dlouhodobě zabývá tématem návratu vlčí populace do Česka.

Vlci se obvykle pohybují na prostoru kolem 200 kilometrů čtverečních a dokáží během jednoho dne urazit vzdálenost až 60 km. Přecházení hranic pro ně tedy není ani nejmenší problém, a právě proto spojili síly vědci z České zemědělské univerzity a Muzea pro přírodovědu ve Zhořelci v přeshraničním projektu OWAD, zaměřeného na výzkum vlků. Cílem je monitoring, výměna informací a snižování konfliktního potenciálu vlků a člověka.

Vlci v pasti

Projekt běží od března a s novým rokem se dostává do další fáze, která bude pro samotné vlky nejnepříjemnější – odchyt kvůli GPS monitoringu. Právě kolem odchytu se vyrojily pochybnosti. Chytání vlků do pastí není v České republice legální, a proto

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější