Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Jsem západní šovinista.“ Kdo jsou Proud Boys, od nichž se v prezidentské debatě nedistancoval Trump?

Muži skandují hesla na demonstraci krajně pravicové skupiny Proud Boys v Portlandu ve státě Oregon. Foto: Leah Millis, Reuters
Muži skandují hesla na demonstraci krajně pravicové skupiny Proud Boys v Portlandu ve státě Oregon. Foto: Leah Millis, Reuters

Krajně pravicová skupina Proud Boys se ráda prezentuje jako „protrumpovský klub“, její členové za sebou ale mají násilné činy a projevy nenávisti.

Vyhrocenou debatu mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a jeho demokratickým vyzyvatelem Joem Bidenem některá světová média nazvala „soubojem v křiku“ a „nedůstojným spektáklem“.

Jedním z momentů, které vzbudily nejvíce pozornosti, přišel, když měl prezident Spojených států na výzvu moderátora Chrise Wallace z televize Fox odsoudit ideologii bílé nadřazenosti a skupinu Proud Boys, která je s ní spojována.

Trump totiž dlouhodobě Bidena obviňuje, že není schopen odsoudit násilí a ničení majetku ze stran protestujících proti policejnímu násilí, ačkoliv to Biden opakovaně dělá.

„Jste ochoten zapovědět bělošskou nadřazenost? Proud Boys?“ zeptal se prezidenta moderátor Wallace a zdálo se, že jde o snadnou přihrávku, která umožní prezidentovi distancovat se od rasismu a jedné militantní skupiny.

Trump ale namísto odpovědi stočil pozornost k hnutí Antifa a levicovým extremistům.

„Někdo musí něco udělat s Antifou a levicí, protože to není pravicový, ale levicový problém,“ řekl prezident.

K samotné skupině pak pronesl: „Proud Boys? Držte se zpátky a buďte připraveni.“

(Trump však v minulosti rasisty i neonacisty otevřeně odsoudil, mj.: „Bez ohledu na barvu kůže žijeme všichni pod stejnými zákony, salutujeme stejné vlajce (…), musíme se spojit v odsudku nenávisti a násilí (…), rasismus je zlo a (…) KKK, neonacisté, vyznavači nadřazenosti a další nenávistné skupiny jsou v rozporu se vším, co nám je jako Američanům drahé“ – víc např. tady.)

„Všeobecná nenávist“

Výrok vyvolal okamžitou reakci. Skupina je totiž na krajně pravicové scéně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Americké volby

Donald Trump

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější