Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dobře se tu žije, podniká i pracuje. Královéhradecko skončilo v žebříčku krajů hned za Prahou

Kromě toho, že láká turisty, je silnou stránkou kraje i poměrně silná ekonomika nebo dostupná lékařská péče. Ilustrační foto: Mike Ljung. Pixabay
Kromě toho, že láká turisty, je silnou stránkou kraje i poměrně silná ekonomika nebo dostupná lékařská péče. Ilustrační foto: Mike Ljung. Pixabay

Obyvatelé Královéhradeckého kraje mají druhou nejvyšší kvalitu života v České republice. Ukázala to analýza Deníku N, která před krajskými volbami srovnala, jak se žije v jednotlivých regionech. Královéhradecký kraj získal na stupnici od nuly do jedné 0,574 bodu.

Úplně nejlépe dopadl pouze u jednoho z 24 ukazatelů, jimiž je celkový index tvořen. V rámci Česka je tu nejnižší výskyt nemocí z povolání na sto tisíc obyvatel. Tento ukazatel sledujeme proto, že vysoké hodnoty mají kromě zdravotních důsledků i ekonomické dopady na rodiny postižených zaměstnanců. Zároveň má Královéhradecký kraj čtvrtý nejvyšší počet lékařů v nemocnicích, na tisíc obyvatel tu připadá 2,3 lékaře.

Souhrnné srovnání všech krajů si můžete projít zde.

„Máme úžasné turistické cíle, kam rádi a často jezdí i místní, ale každý rok lákají i obrovské množství turistů,“ dodává Radek Jakubský z vedení Krajské hospodářské komory Královéhradeckého kraje.

„Celkově jsme kraj, kde se dobře žije, podniká, pracuje,“ věří Jakubský. Zároveň chválí tamní obyvatele. „To oni táhnou firmy kupředu, vydělávají peníze, které zde investují, a rosteme tak všichni společně,“ říká.

Podrobná data ke Královéhradeckému kraji:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Krajské a senátní volby 2020

Kvalita života v krajích

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější