Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hlavně je tu bezpečno, s knihovnami je to horší. V žebříčku životní úrovně skončila Vysočina pátá

Za slabinu kraje expert považuje hlavně nedostatek volnočasových aktivit. Ilustrační foto: Pavel Hladký, Pixabay
Za slabinu kraje expert považuje hlavně nedostatek volnočasových aktivit. Ilustrační foto: Pavel Hladký, Pixabay

Obyvatelé Kraje Vysočina mají pátou nejvyšší kvalitu života v České republice. Ukázala to analýza Deníku N, která před krajskými volbami srovnala, jak se žije v jednotlivých regionech. Kraj Vysočina získal na stupnici od nuly do jedné 0,553 bodu.

Úplně nejlépe dopadl Kraj Vysočina u dvou z 24 ukazatelů, jimiž je celkový index tvořen. V rámci Česka má například nejnižší podíl dlouhodobě nezaměstnaných, stejně tak je tu nejméně trestných činů. V roce 2018 jich na tisícovku obyvatel připadalo „pouze“ deset, zatímco v Praze, která v tomto žebříčku dopadla nejhůř, to bylo téměř 37.

Souhrnné srovnání všech krajů si můžete projít zde.

„Na Vysočině je velmi bezpečno. Kriminalita je jedna z nejnižších v celé České republice, objasněnost trestných činů vysoká, bezpečnost na silnicích potvrzuje nízký počet úmrtí,“ shrnuje David Pavlát, mluvčí společnosti Communa. Ta každoročně sleduje kvalitu života v krajích v průzkumu Místo pro život.

Hůře než většina ostatních krajů naopak Kraj Vysočina skončil, pokud jde o podíl maloplošných chráněných území, tedy národních přírodních rezervací, národních přírodních památek, přírodních rezervací a přírodních památek. Po Zlínském kraji tu je druhý nejnižší v republice.

Podrobná data ke Kraji Vysočina:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Krajské a senátní volby 2020

Kvalita života v krajích

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější