Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nová kapsle od české firmy má nahradit jednorázové obaly v obchodech. Chce i do velkých řetězců

Vzorová podoba nákupního "regálu". Samotný prodej probíhá čistě elektronicky přes mobilní aplikaci. Foto: Adam Hecl, Deník N
Vzorová podoba nákupního „regálu“. Samotný prodej probíhá čistě elektronicky přes mobilní aplikaci. Foto: Adam Hecl, Deník N

Přicházím do obchodu, mobilem naskenuji vybrané potraviny z přehledné tabule a rovnou přecházím k pokladně, kde už na mne čeká zboží zabalené do opakovaně použitelných krabiček. Placení vyřídím opět přes mobilní aplikaci a odcházím.

Díky nápadu společnosti MIWA bych takto mohl v budoucnosti elegantně ušetřit čas a zároveň pomoci životnímu prostředí, protože nepotřebuji jednorázové sáčky či jiné obaly.

„Máme tady prodejní displej, se kterým se bude v obchodě setkávat zákazník,“ vítá mne zástupce společnosti Hynek Balík v prezentační místnosti na pražském Florenci. Ta zatím funguje jen jako ukázka budoucích obchodů.

Dívám se na regál se zbožím – má podobu stěny pokryté malými digitálními či obyčejnými kartičkami s obrázky různých druhů zboží a s čárovými kódy.

„Jsou to produktové karty, což jsou v podstatě cedulky, které obsahují stejné informace, jaké jsou dnes na jednorázových obalech výrobků. Pod každou kartou je vzorek zboží, cena a další informace jako datum spotřeby a kód. Zákazník si ho naskenuje do aplikace a na základě toho si může vybrat zboží,“ vysvětluje Balík.

K nákupu slouží mobilní aplikace. Foto: Adam Hecl

V aplikaci na Balíkově mobilu nabíhá rozhraní, kde si lze navolit váhu mouky nebo oříšků. Zbývá vybrat, v čem si zboží odnesu, a pak zaplatit. „Chystáme až tři druhy obalů – vlastní, vratný a ekologický, který bude snadno recyklovatelný,“ dodává Balík.

MIWA chce dávat důraz na používání vratných obalů, které lze použít i pro skladování potravin v domácnostech. „Bude to něco na bázi plastů. Dnes je to sice strašák, ale on to není špatný materiál. Jde o to, že ho doteď využíváme špatně – jednorázově. Přitom je vhodný na převážení a skladování, a tak ho musíme používat dokolečka,“ míní Balík.

MIWA přichází s myšlenkou opakovaně použitelných kapslí, které budou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější