Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Stát nezvládá testovat a trasovat, hrozí „anarchický lockdown“

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

V ideálním světě by se v Česku nyní testovalo na koronavirus nejméně třicet tisíc lidí denně a pozitivní a jejich kontakty by se včas dostaly do karantény nebo do izolace. Jelikož ale tuzemský systém trasování v posledních dnech kolaboval a příliš nefungoval, lidé začínají vytvářet vlastní strategie, jak se vyrovnat se zrychlující se epidemií.

Není totiž výjimkou, že se hygienická stanice člověku s instrukcemi ozve až několik dní po pozitivním výsledku testu. Nebo neozve vůbec. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly by situaci mělo výrazně pomoci personální posílení hygieny, zejména v Praze.

Například za čtvrtek podle České televize vytočili pražští hygienici devět tisíc čísel, dovolali se na šest tisíc. Podle Prymuly by měl počet hovorů narůst na desítky tisíc denně, pomoci má i systém samotrasování, kdy budou lidé své kontakty vyplňovat do formulářů sami.

Ačkoliv má zatím naprostá většina lidí v Česku mírný průběh nemoci, narůstající množství nakažených se začíná promítat i do počtu těch, kteří mají vážnější příznaky a dostávají se kvůli tomu do nemocnic. Za dva týdny narostl počet hospitalizovaných na víc než dvojnásobek. To začíná být problém především pro menší okresní nemocnice. Například nemocnice v Uherském Hradišti už včera oznámila, že omezuje příjem necovidových pacientů.

„Vzhledem ke zhoršující se epidemiologické situaci jsme nuceni omezit ortopedickou plánovanou operativu, která by vyžadovala následnou pooperační intenzivní péči na JIP,“ napsala nemocnice ve čtvrtek ráno na svém Facebooku.

Zároveň kvůli nárůstu počtu pacientů s koronavirem a nedostatku personálu hledá brigádníky na výpomoc, především bývalé zdravotní sestry, zdravotníky a studenty medicínských oborů.

Podle ředitele uherskohradišťské nemocnice Petra Sládka stoupl počet pacientů hospitalizovaných s covidem za tři týdny od konce srpna do 21. září z devíti na třicet šest. „Z důvodu tohoto nepříznivého trendu jsme byli nuceni přestěhovat oddělení ošetřovatelské péče, aby se uvolnila lůžka s kyslíkovou terapií pro nemocné s koronavirem,“ oznámil Sládek na svém Facebooku.

A čísla zdravotnických statistiků nenapovídají tomu, že by se postup epidemie výrazně zpomaloval. Poměrně příznivě se jeví vývoj jednoho z nejdůležitějších ukazatelů epidemie – reprodukčního čísla R (vypovídajícího o tom, kolik lidí jeden člověk nakazí). Nyní je zhruba na hodnotě 1,3, ještě před pár dny to bylo 1,6. Počet nakažených tedy stále poroste, možná ale ne raketovou rychlostí.

Výmluvný je však podíl pozitivních výsledků testů na jejich celkovém množství – v posledním týdnu je pozitivní víc než každý

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější