Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Tok pod Dezou byl živější.“ Inspekce vyloučila, že by tuny ryb v Bečvě otrávila chemička. Agrofert: Kyanid nevyrábíme

Rybáři nakládají ryby, které v řece Bečvě otrávil kyanid. Foto: ČTK
Rybáři nakládají ryby, které v řece Bečvě otrávil kyanid. Foto: ČTK

Minulý týden se začaly v řece Bečvě objevovat mrtvé ryby. O pár dní později se ukázalo, že jde o ekologickou tragédii nevídaných rozměrů: rybáři tahali z vody desítky tun mrtvých živočichů. Ještě než bylo jasné, jaká látka řeku otrávila, vyloučili inspektoři životního prostředí z celé kauzy chemičku Deza z koncernu Agrofert. Ta se nyní na sociálních sítích brání, že kyanid, který ryby otrávil, nevyrábí.

Agrofert se proti zavinění největší ekologické katastrofy za mnoho posledních let ohradil i na Twitteru. „Deza kyanid nevyrábí,“ napsal mimo jiné koncern.

Tvrzení, že DEZA kyanid nevyrábí, je pravdivé, ale neznamená to, že by se v chemičce ve Valašském Meziříčí nevyskytoval.

„To je nesmysl, protože samotná Deza ohlašuje kyanidy i v únicích do vod. Jde o nakumulované množství za jeden rok, v posledním hlášení to bylo ve výši asi šedesáti kilogramů za rok. To je méně, než se odhaduje, že je množství, které způsobilo tu současnou otravu, nicméně je nesmysl, že by tam nedocházelo k nakládání s kyanidy,“ řekl Deníku N vedoucí programu toxické látky a odpady nevládní organizace Arnika Jindřich Petrlík.

Proti tomu se ale ostře vymezil mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. „Z našeho pohledu je tvrzení na Twitteru pravdivé a není zavádějící. Deza kyanid skutečně nevyrábí. Stanovisko navíc odkazuje na obsáhlejší vysvětlení, kde je popravdě uvedeno, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější