Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Epidemiolog, zubař, zpěvák či dietolog. Kdo je a kdo není odborníkem na covid a proč nám něčí názory tak „sednou“

Rouška. Foto: Adam Niescioru, Unsplash
Rouška. Foto: Adam Niescioru, Unsplash

Analýza: Asi každý by se divil, kdyby se třeba k sametové revoluci vyjadřoval odborník na Mezopotámii či třicetiletou válku s tím, že přece „historik jako historik“. Přesto jako by se v případě pandemie koronaviru přijal zvláštní úzus, že „každý názor se počítá“.

Přestože je v případě nového koronaviru řeč o epidemiologii, imunologii nebo virologii, k tématu se v Česku a na Slovensku zhusta vyjadřují i zpěváci (Lucie Bílá či Janek Ledecký), výživový poradce (Igor Bukovský), onkolog (Vladimír Malec), zubař (Roman Šmucler) či kardiochirurg (Jan Pirk).

Samozřejmě, každý má právo vyjádřit se, k čemu chce, jenže je třeba dodat, že není odborník jako odborník. Biolog Vojtěch Novotný v této souvislosti poznamenal: „Je naprosto v pořádku nechat kardiologa poradit epidemiologům a virologům, jak na covid-19, za předpokladu, že on je potom na oplátku nechá zkusit opravit chlopeň u nějakého svého pacienta.“

Úzce specializovaná věda

Věda je příliš komplikovaná, i proto se vědci a vědkyně úzce specializují na jednu oblast. Když ji chtějí přesáhnout, nemusí to skončit dobře, protože jsou v ní laici jako kdokoliv jiný.

Například Kary Mullis dostal v roce 1993 Nobelovu cenu za chemii za „objev PCR metody“. Mimochodem, testy na koronavirus, které ve vzorku detekují genetickou informaci viru, jsou založeny právě na jeho výzkumech.

Jenže Mullis se vyjadřoval i k věcem, kterým vůbec nerozuměl – zpochybňoval vliv lidských aktivit na globální oteplování, zpochybňoval důkazy, že HIV způsobuje AIDS, a věřil astrologii čili pseudovědě.

Je opravdu chemik Mullis – ač nobelista – expertem na změnu klimatu či AIDS? Není. Podobně: jsou zpěvačka, dietolog či zubař experty na matematické modelování pandemií, evoluci virů nebo imunologii? Nejsou.

Motivované myšlení

„Pro běžného člověka je obtížné rozpoznat, jak se mezi sebou liší jednotlivé medicínské profese,“ říká pro slovenský Denník N psycholožka Vladimíra Čavojová. „Dosud lidé neměli důvod přemýšlet, jaký je rozdíl například mezi epidemiologií a infektologií. Nuance jsou málo rozlišitelné. Faktem je, že k pandemii se nyní vyjadřuje každý, což může být matoucí. Nahrává to

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější