Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ztráta čichu u koronaviru. Nepříjemný, ale velmi užitečný příznak

Ztráta čichu je typickým příznakem nákazy koronavirem Foto: Unsplash
Ztráta čichu je typickým příznakem nákazy koronavirem Foto: Unsplash

Úplná ztráta čichu a chuti je typickým příznakem covidu. Postihuje až 85 procent nakažených. Za tento nepříjemný symptom nákazy koronavirem by ale nemocní mohli být vděční. Podle lékařů se ukazuje, že u lidí s dobrou imunitou se virus udrží v čichovém nervu a díky tomu se nerozšíří do plic.

Je to pocit, který většina lidí s běžným nachlazením nezažívá: bez rýmy, bez kašle, bez teploty, bez jakýchkoli výstražných znamení najednou ztratí chuť i čich. Při nákaze koronavirem jde ale o typický příznak, který signalizuje, že v těle probíhá nemoc jinak než u běžného nachlazení.

„Při rýmě máte plný nos, nemůžete dýchat, smrkáte. S koronavirem ale náhle ztratíte chuť i čich, nos máte přitom zcela volný,“ popsala Deníku N žena, která nemocí aktuálně prochází.

Virus dočasně obsadí čichové nervy

Proč tedy pacient nic necítí, i když má nos zcela průchodný? Koronavirus napadá zakončení čichového nervu na stropu dutiny nosní. Tento nerv není obalen ochrannou tkání. Když na něj virus zaútočí, pacienti přestanou dostávat čichové signály do mozku. Což pro člověka znamená, že necítí žádnou vůni a jídlo přestane mít svou typickou chuť.

„Nemá proto žádný význam, aby nemocný například užíval kapky do nosu nebo inhaloval, protože problém není v nose, ale v čichovém nervu. U pacientů, kteří nemají rýmu, nemá aktivní léčba význam, ani se žádná nedoporučuje,“ říká Jan Plzák, přednosta Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku 1. LF UK, FN v Motole, který zároveň působí jako generální sekretář Evropské otorinolaryngologické společnosti. Ve spolupráci se specialisty z ostatních evropských zemí se podílel na vytváření evropských standardů, kterými byl příznak ztráty čichu a chuti zařazen mezi typické symptomy koronaviru.

Čichová vlákna zadrží virus

„Náhlá ztráta těchto smyslů není běžná. Pokud člověk nemá rýmu nebo neutrpěl úraz hlavy, při kterém mohlo dojít k poškození čichového nervu, je třeba zpozornět. Obecně platí, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější