Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Koronakrize jako by opět potvrzovala, že si Češi neumějí rozumně vládnout

Bývalý prezident Václav Klaus a současná hlava státu Miloš Zeman (snímek je z roku 2018). Foto: ČTK
Bývalý prezident Václav Klaus a současná hlava státu Miloš Zeman (snímek je z roku 2018). Foto: ČTK

Komentář Jiřího Pehe: Od znovuzrození demokracie v roce 1989 to vypadá, jako bychom dávali za pravdu tvrzením, která zaznívala na adresu českých politiků už v době pozdního Rakouska-Uherska. Slabá schopnost si rozumně vládnout při zachování politické plurality a demokratických mechanismů je bohužel už třicet let jednou z výrazných charakteristik českého státu. A koronakrize to opět potvrzuje.

Současná neschopnost centrální vlády i dalších institucí racionálně řídit boj s koronavirem tak, aby nevznikaly zmatky, ba chaos, bohužel není ničím novým. Vláda a zejména její předseda Andrej Babiš se po několik měsíců pokoušeli řešit množící se konflikty v kompetencích různých institucí bojujících s pandemií nemoci covid-19 zřizováním nových, které by činnost těch dosavadních koordinovaly. Tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch sice politicky boj s pandemií příliš nezvládal, ale do jisté míry byl i obětí komunikačního a institucionálního chaosu, který okolo něj vytvářel sám premiér.

Ten dlouho odmítal výzvy opozice i koaličních sociálních demokratů, aby aktivoval Ústřední krizový štáb. Donutil ho k tomu teprve silný tlak hejtmanů, kteří si otevřeně stěžovali, že nevědí, kdo je na centrální úrovni partnerem krajských krizových štábů i politického vedení krajů.

Zmatek v boji s epidemií v posledních týdnech stojí v kontrastu s tím, co

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější