Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Obraz Moravskoslezského kraje se zlepšuje, obyvatelé však mají stále nejnižší životní úroveň

Už to není jen průmyslový region. Image Moravskoslezského kraje se sice mění k lepšímu, kvalita života je ale tu stále nejnižší v republice. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Už to není jen průmyslový region. Image Moravskoslezského kraje se sice mění k lepšímu, kvalita života je ale tu stále nejnižší v republice. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Obyvatelé Moravskoslezského kraje mají nejnižší kvalitu života v České republice. Ukázala to analýza Deníku N, která před krajskými volbami srovnala, jak se žije v jednotlivých regionech. Moravskoslezský kraj získal na stupnici od nuly do jedné 0,334 bodu.

Vůbec nejhůř dopadl Moravskoslezský kraj u šesti z 24 ukazatelů, jimiž je celkový index tvořen. V rámci Česka má nejvyšší výskyt nemocí z povolání emise polétavého prachu nebo podíl rozpočtového deficitu na výdajích kraje.

Souhrnné srovnání všech krajů si můžete projít zde.

Relativně lépe je na tom v dostupnosti míst v domovech pro seniory nebo počtu lékařů v nemocnicích. Na tisíc obyvatel tu připadají dva.

„Image kraje se v posledních letech mění k lepšímu a Moravskoslezský kraj se z průmyslového regionu mění v region s potenciálem v oborech, jakými je třeba rozvoj informačních a komunikačních technologií,“ doufá však mluvčí Krajské hospodářské komory Moravskoslezského kraje Ilona Honusová. „Jsou zde tři chráněné krajinné oblast: Beskydy, Jeseníky a Poodří. Na venkově se rozvíjí agroturistika, rozrůstá se síť značených cyklotras, dostupná je i lázeňská péče s využitím jodobromových vod,“ vyjmenovává další pozitiva.

Podrobná data k Moravskoslezskému kraji:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Krajské a senátní volby 2020

Kvalita života v krajích

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější