Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Opozice věří, že krajské volby překreslí politickou mapu. Porážka by ukázala Babišovu zranitelnost, říkají politologové

Marian Jurečka (KDU-ČSL), Vít Rakušan (STAN) a Ivan Bartoš (Piráti) se zdraví před začátkem první předvolební debaty Deníku N. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Marian Jurečka (KDU-ČSL), Vít Rakušan (STAN) a Ivan Bartoš (Piráti) se zdraví před začátkem první předvolební debaty Deníku N. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Ovlivní výsledek krajských a senátních voleb mnohem důležitější volby parlamentní, do kterých zbývá ještě rok? Nebo jsou obě hlasování tak daleko od sebe a může se mezi nimi stát tolik věcí, že nemá smysl na ně nahlížet jako na spojité nádoby? Také o tom mluvili lídři sněmovních stran v úterní předvolební debatě Deníku N. Podle politologů, které redakce oslovila, platí obojí – „malé“ volby uprostřed funkčního období Sněmovny mohou nastartovat nebo posílit politické trendy, současná situace je ale kvůli epidemii koronaviru ještě méně předvídatelná než obvykle.

Už dva průzkumy potvrdily pokles voličské podpory hnutí ANO, a to pár dnů před volbami. Z vyjádření jeho vyzývatelů, mimo jiné i v předvolební debatě Deníku N, je znát, že cítí šanci.

„Jsem přesvědčen o tom, že krajské volby ukážou větší nástup opozičních stran a že se do budoucna politická mapa České republiky bude překreslovat. Nálada veřejnosti se mění, důvěra v současné vládní strany bude klesat,“ prohlásil v debatě místopředseda ODS Martin Kupka.

„Myslím, že přesun preferencí nejen u klesajícího ANO se bude zhoršovat. Ale je to strašně draze vykoupené zjištění, že někdo neumí řídit zemi. Byl bych radši, kdybychom prošli covidem lépe,“ řekl šéf Pirátů Ivan Bartoš.

„Nálady veřejnosti jsou různé, já doufám, že pokles ANO bude znamenat návrat voličů ke KSČM,“ doufal zase předseda komunistů Vojtěch Filip.

Případný úspěch v krajských a senátních volbách vnímá opozice tak trochu na způsob prvního výškového tábora. Pokud ho dosáhne, může to podle některých opozičních lídrů znamenat snazší cestu na úplný vrchol – tedy k úspěchu v mnohem důležitějších volbách sněmovních.

„Tyto volby mohou zásadně změnit atmosféru v České republice, na základě toho se potom může odvíjet situace v parlamentních volbách,“ řekl předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan.

„Je velmi důležité pro tu část společnosti, která nás vyzývá ke spolupráci a ke spojení, aby si uvědomila, že v těchto krajských a senátních volbách může vystavit první vysvědčení vládě Andreje Babiše a že může nastat bod zlomu, kdy se ukáže, že neumí řídit tuto zemi,“ prohlásila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Také politologové oslovení Deníkem N se shodují, že krajské a senátní volby mohou v případě viditelného neúspěchu hnutí ANO

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Krajské a senátní volby 2020

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější