Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Chybí dálnice i turisté, je tu ale snadné získat práci. Zhodnotili jsme životní úroveň v Pardubickém kraji

Železniční uzel v Pardubicích. Foto: ČTK
Železniční uzel v Pardubicích. Foto: ČTK

Obyvatelé Pardubického kraje mají sedmou nejvyšší kvalitu života v České republice. Ukázala to analýza Deníku N, která před krajskými volbami srovnala, jak se žije v jednotlivých regionech. Pardubický kraj získal na stupnici od nuly do jedné 0,545 bodu.

Úplně nejlépe dopadl Pardubický kraj u dvou z 24 ukazatelů, jimiž je celkový index tvořen. V rámci Česka jsou tu nejúspěšnější staří lidé, kteří žádají o místo v domově pro seniory. Uspěje tu 54 procent z nich, v poslední Praze pouze 36 procent. Kromě toho se Pardubický kraj v roce 2018 vyznačoval nejnižším podílem uchazečů, kteří připadali na jedno volné místo na úřadech práce.

Souhrnné srovnání všech krajů si můžete projít zde.

Podle ředitelky Krajské hospodářské komory Pardubického kraje Evy Malinové přispívá k celkové kvalitě života i výhodná geografická poloha kraje v centru republiky.

Hůře než většina ostatních regionů naopak Pardubický kraj skončil v nakládání s veřejnými penězi. Krajský rozpočet tu skončil v deficitu, který se na výdajích daného kraje podílel třemi desetinami procenta. Tento ukazatel informuje o tom, jak se zastupitelé chovají hospodárně, a odráží ekonomickou situaci kraje.

Podrobná data k Pardubickému kraji:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Krajské a senátní volby 2020

Kvalita života v krajích

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější