Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V Praze se žije nejlépe, kriminalitě a emisím navzdory. Kvalitu života táhne ekonomika

I přes nízkou bezpečnost a znečištěné ovzduší hlavní město předběhlo v celkovém srovnání kvality života ostatní kraje. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
I přes nízkou bezpečnost a znečištěné ovzduší hlavní město předběhlo v celkovém srovnání kvality života ostatní kraje. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Obyvatelům hlavního města se žije nejlépe v České republice. Ukázala to analýza Deníku N, která srovnala kvalitu života ve všech krajích. Praha získala na stupnici od nuly do jedné 0,699 bodu.

Úplně nejlépe dopadlo hlavní město u deseti ukazatelů z 24, jimiž je celkový index tvořen. Lépe než zbytku republiky se Pražanům daří ve výdělcích i šanci dožít se vysokého věku.

Souhrnné srovnání všech krajů si můžete projít zde.

Martin Pělucha působící na Katedře regionálních studií Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze považuje obecně za nejsilnější stránku kvality života v hlavním městě širokou nabídku služeb a rozmanitý trh práce. „Nelze také opomenout velmi kvalitní veřejnou dopravu, která patří v porovnání s jinými evropskými metropolemi mezi nejlepší. Navíc je perfektně provázaná s dalšími autobusovými a vlakovými spoji do spádového zázemí kraje,“ pokračuje.

Stejně tak chodí v Praze nejvíce obyvatel volit. Voleb do zastupitelstva se v roce 2018 účastnilo přes 46 procent obyvatel. V Ústeckém kraji, kde byla účast nejnižší, dorazilo v roce 2016 k volbám do krajského zastupitelstva jen necelých 29 procent obyvatel. Tento ukazatel vypovídá o zájmu o veřejné dění.

Podrobná data ke kraji Hlavní město Praha:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Krajské a senátní volby 2020

Kvalita života v krajích

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější