Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Blízkost Prahy pomáhá i škodí. Přistěhovalci ve Středočeském kraji ucpávají dopravní tepny

Obyvatelé Středočeského kraje těží z blízkosti hlavního města, ať už jde o výdělky, nabídku práce nebo dostupnost služeb. Ilustrační foto: Ivabalk, Pixabay
Obyvatelé Středočeského kraje těží z blízkosti hlavního města, ať už jde o výdělky, nabídku práce nebo dostupnost služeb. Ilustrační foto: Ivabalk, Pixabay

Obyvatelé Středočeského kraje mají čtvrtou nejvyšší kvalitu života v České republice. Ukázala to analýza Deníku N, která před krajskými volbami srovnala, jak se žije v jednotlivých regionech. Středočeský kraj získal na stupnici od nuly do jedné 0,558 bodu.

Úplně nejlépe dopadl Středočeský kraj u jednoho ukazatele z 24, jimiž je celkový index tvořen. Kraj má nejvyšší celkový přírůstek obyvatelstva na tisíc obyvatel v republice.

Souhrnné srovnání všech krajů si můžete projít zde.

„Výdaje Středočeského kraje v roce 2019 do oblasti rozvoje průmyslu nebo dopravní infrastruktury byly jedny z nejvyšších mezi kraji ČR, ať už provozní, tak i investice,“ zmiňuje navíc Lenka Šťastná z Institutu ekonomických studií na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy další silnou stránku kraje.

Hůře než většina ostatních krajů naopak Středočeský kraj skončil, pokud jde o napojení na veřejnou kanalizaci nebo dostupnost péče v domovech pro seniory.

Podrobná data ke Středočeskému kraji:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Krajské a senátní volby 2020

Kvalita života v krajích

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější