Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Táta bojuje s příšerami. A pak se vrátí domů.“ Zločin a trest Wang Čchüan-čanga, právníka v lidové Číně

"Ještě že mám Čchüan-čchüana, je to moje sluníčko. Jen se mě poslední dobou často ptá: ‚Je táta mrtvý?‘" Foto: Thomas Peter, Reuters
„Ještě že mám Čchüan-čchüana, je to moje sluníčko. Jen se mě poslední dobou často ptá: ‚Je táta mrtvý?‘“ Foto: Thomas Peter, Reuters

Léta obhajoval lidi smýkané dravou čínskou realitou. Vesničany připravené o půdu, novináře pod tlakem, lidskoprávní aktivisty. Teď sám stanul před soudem, po 1231 dnech ve vazbě, jako obžalovaný z „rozvracení státní moci“. Ale pořád je to on: Wang Čchüan-čang. Respektovaný advokát, manžel, otec. Celosvětově známá oběť Zátahu 709.

„Milý Čchüan-čangu,

mám pro tebe dobrou zprávu: kluk nám roste jako z vody, už je z něj malé chlapisko, celý táta. Před dvěma měsíci začal chodit do školky a policie ho zatím nechává na pokoji. Moc se mu tam líbí.

Dnes je tomu 1095 dnů, co jsme se viděli naposledy. Šest let jsme manželé, tři roky jsme odloučeni. Poslední dobou často vzpomínám na to ráno před třemi lety. Jako obvykle jsi mi zamával, řekls tak já jdu, a pak jsi zmizel a tři roky ses neukázal! Tři roky si tu scénu s lítostí přehrávám, tři roky ti za to letmé rozloučení v duchu spílám. To musíš pořád tak spěchat? Ani na pořádné rozloučení nemáš čas, ani jsi mě neobjal. A já vlastně taky, zdrženlivost mi jako obvykle zabránila dát své city najevo.

Kdybych tenkrát věděla, že to kvapné loučení je na kdoví jak dlouho, veškeré sebeovládání bych poslala k šípku a vroucně bych tě byla objala, vůbec bych se neohlížela na ty davy kolem nás na sučouském nádraží. Kdybych to tenkrát byla udělala, bylo by mi naše objetí oporou a útěchou v té tisícovce dní a nocí čekání?

Ještěže mám Čchüan-čchüana, je to moje sluníčko. Jen se mě poslední dobou často ptá: ‚Je táta mrtvý?‘ Vždycky mu rozhodně odpovím: ‚Táta odešel bojovat s příšerami, ale až je porazí, vrátí se domů!‘ A ten náš kluk k nám pak pozve kamarády a hrají si na výpravu na příšery. Gauč a stůl se promění ve zloduchy a oni na ně hrozivě křičí a buší do nich polštáři a pěstičkami. A náš Čchüan-čchüan vysvětluje kamarádům: ‚Musíme mýmu tátovi pomoct bojovat s příšerama! Až nad nima vyhrajeme, táta se vrátí domů.‘

Čchüan-čangu, kvůli tobě snesu všechno, ale slib mi, že ty zase budeš kvůli mně silný a přežiješ!

Tvoje milující.“

Řádky, které jste právě dočetli, nesou datum 9. července 2018. Za něžným podpisem se skrývá žena jménem Li Wen-cu.

A obojí výmluvně naznačuje, kdo je tím „bojovníkem se zloduchy“. Manžel Li Wen-cu a otec malého Čchüan-čchüana se jmenuje Wang Čchüan-čang. Je to respektovaný čínský advokát, známý obhájce lidských práv. Letos v únoru mu bylo 42 let. A stejně jako loni a předloni strávil narozeniny za mřížemi, kam za ním dlouho nesměl ani právník, natož rodina.

Tento týden stanul před soudem v severočínském Ťchien-ťinu.

Zátah 709

Li Wen-cu svůj otevřený dopis manželovi zveřejnila na třetí výročí události, pro niž se vžil název Zátah 709 a která symbolizuje utužování režimu pod generálním tajemníkem Si Ťin-pchingem. 9. července 2015 spustily čínské bezpečnostní složky celostátní operaci cílenou na právníky a aktivisty v oblasti lidských práv. V policejní síti tehdy uvízly stovky lidí, včetně známých advokátů jako Wang Jü, Sie Jen-i, Ťiang Tchien-jung či Li Jü-chan. Anebo právě Wang Čchüan-čang.

Wang Čchüan-čang se narodil 15. února 1976 ve východočínské provincii Šan-tung, kde před dvaceti lety absolvoval práva a hned se pustil do práce. Že se v ní zaměřil na obhajobu lidských práv a svobod, nejspíš nepřekvapí, neboť to bylo pole, kde se často ocital už za dob univerzitních studií.

Pouštěl se do míst, kam si spousta jiných netroufala: hájil zoufalé vesničany okradené o 

Čína

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější