Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ústeckému kraji škodí image průmyslového regionu. Potýká se s nezaměstnaností i odlivem obyvatel

„Stále tento kraj vnímáme jako starý průmyslový a těžební region s nedořešenými sociálními problémy,“ říká expert. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
„Stále tento kraj vnímáme jako starý průmyslový a těžební region s nedořešenými sociálními problémy,“ říká expert. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Obyvatelé Ústeckého kraje mají druhou nejnižší kvalitu života v České republice. Ukázala to analýza Deníku N, která před krajskými volbami srovnala, jak se žije v jednotlivých regionech. Ústecký kraj získal na stupnici od nuly do jedné 0,346 bodu.

Vůbec nejhůř dopadl u tří z 24 ukazatelů, jimiž je celkový index tvořen. V rámci Česka má kraj nejnižší naději dožití a podíl domácností s připojením k internetu, k posledním krajským volbám tu přišlo nejméně lidí.

Souhrnné srovnání všech krajů si můžete projít zde.

Relativně špatně je na tom také v množství produkce podnikových odpadů na obyvatele, které je zde čtvrté nejvyšší. Stejně tak se vyznačuje nízkou úrovní výroby, což kraj zase pociťuje ekonomicky. Například hrubý domácí produkt na obyvatele je zde druhý nejnižší z celé republiky.

Mezi silnější stránky kraje patří dostupnost rozvinutého českého „vnitrozemí“ a německého pohraničí, včetně Drážďan. „To nabízí obyvatelům z kraje lépe placené pracovní uplatnění, možnosti kulturního vyžití a příležitosti k nákupům,“ míní Petr Hlaváček, který vede Katedru regionálního rozvoje a veřejné správy na Univerzitě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.

Podrobná data k Ústeckému kraji:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Krajské a senátní volby 2020

Kvalita života v krajích

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější