Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Pandemie se bojíme i proto, že někdo chce, abychom měli strach. Proč vlastně lidé věří dezinformacím

Ilustrační foto: Adobe Stock
Ilustrační foto: Adobe Stock

Analýza Štefana Sarvaše: Pandemie je živnou půdou pro dezinformace, podobně jako politika. Dezinformace o nemoci covid-19 a vše, co s ní souvisí, jsou tu ovšem v neposlední řadě i proto, aby ovlivnily politiku. Pojďme se podívat, jak to funguje.

Důležité je odpovědět si na tři základní otázky.

Proč dezinformace fungují?

Protože jsou zakotveny v iracionalitě našeho chování. Lidské chování není založeno na racionálních principech. Fiktivní homo economicus byl pouze výplodem ekonomů. Tento koncept je již překonán (více také v knize R. Shottona Anatomie rozhodování, jejíž česká verze vyjde na podzim 2020).

Kognitivní předpojatosti a emoce jsou klíčem k našemu chování. Umožňují totiž našemu mozku reagovat rychle a v podstatě zajistit lidem přežití.

Současně ovšem umožňují i manipulaci s lidmi a to se plně projevuje v současnosti.

Jak dezinformace fungují?

Dezinformační sdělení jsou zakotvena v kognitivních předpojatostech. Jde o systematickou chybu v našem rozhodování. V podstatě o zkratky, jež nám umožňují rychle se rozhodnout, i když toto rozhodnutí často není optimální a racionální.

A právě toho využívají dezinformace. Uveďme si jenom několik příkladů, jak to funguje v případě dezinformací spojených s covidem-19:

Kotvení: Dezinformace využívají lidskou tendenci

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější