Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Švédové vsadili na dobrovolná opatření a od jara je neodvolali. Podle kritiků mohli udělat víc a zabránit obětem

Švédský král Karel XVI. Gustav přijímá premiéra Stefana Löfvena 5. září 2020 – bez roušek. Foto: královský palác Kungahuset, Anders Wiklund, TT
Švédský král Karel XVI. Gustav přijímá premiéra Stefana Löfvena 5. září 2020 – bez roušek. Foto: královský palác Kungahuset, Anders Wiklund, TT

Nový koronavirus zasáhl celý svět, ale v Evropě snad není žádná jiná země sledována s takovým zaujetím jako Švédsko. Severský stát se v březnu rozhodl přijmout trochu jiná opatření než ostatní státy.

Když počet mrtvých stoupal a Švédsko mělo nejvíce případů na obyvatele v Evropě, mnozí kritici to uváděli jako důkaz, že švédská strategie selhala.

Teď se to otočilo. V zemi za poslední týdny, na rozdíl od většiny evropských států, klesal počet případů a někteří tvrdí, že švédská opatření fungují. Jak to tedy je?

Bez opatření? Ale kdepak

Michal Smrek je slovenský politolog působící na švédské Uppsalské univerzitě a v dubnu napsal do místních novin článek, že některá evropská média nepřesně informují o situaci ve Švédsku.

„Zdálo se mi až zavádějící, když se psalo, že zde nejsou žádné restrikce,“ uvedl.

Právě tvrzení, že Švédové neudělali žádná, nebo jen velmi mírná opatření a nechali otevřenou ekonomiku, je jeden z největších mýtů, které o Švédsku stále kolují.

Ve skutečnosti

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější