Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Krajské volby jsou šancí na změnu, shodli se lídři opozice v debatě Deníku N. Za rok musí ale „sáhnout i do jiných rybníčků“

Předvolební debata Deníku N. Foto: Ludvík Hradilek
Předvolební debata Deníku N. Foto: Ludvík Hradilek

Plánované krajské a senátní volby jsou podle prakticky všech lídrů opozičních stran, kteří se účastnili debaty Deníku N, příležitostí pro změnu. Právě nový impulz či výměna u kormidla byl společný jmenovatel toho, co by nadcházející volby podle diskutujících mohly přinést. To vše v době, kdy dominantní hnutí ANO podle dvou průzkumů ztrácí část podpory.

Záznam debaty je možné zhlédnout na Facebooku Deníku N.

„Celá koronakrize ukazuje, že je tady potřeba kvalitativní změna vládnutí. Pokud očekávání veřejnosti a trendy z průzkumu ukazují, že změna může nastat, naší politickou zodpovědností je najít modely, které té změně pomohou,“ prohlásil v Debatě Deníku N předseda hnutí Starostové Vít Rakušan. Podle jeho slov ale není možné zaměřit se jen na hlasy těch voličů, které už nyní volí stávající demokratickou opozici. „Pokud chceme uspět, musíme sáhnout i do jiných rybníčků,“ prohlásil.

Také podle místopředsedy ODS Martina Kupky, který v debatě zastoupil nepřítomného Petra Fialu, je zájem o změnu ve stylu vládnutí v České republice jednoznačný. Tyto volby podle jeho názoru mají šanci ukázat, jaká je skutečná nálada a očekávání společnosti.

„Jsme jediná tradiční pravicová strana. Společnost se posouvá, středových voličů je více. ANO převzalo elektorát komunistů a sociální demokracie a vytvořily se dva vyhraněné tábory. Na jedné straně jsou voliči hnutí ANO a stejně blízko voliči komunistů a sociální demokracie, SPD a Trikolóry. Zbývající část se pohybuje někde dál,“ míní Kupka. Zástupci hnutí ANO ani ČSSD pozvání na debatu stejně jako šéf SPD nepřijali.

Nejdůležitější výroky z debaty si můžete přečíst v online přenosu.

Rozhodování od stolu

Ta tolik skloňovaná změna vládnutí má zase podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové vést k tomu, že stát bude sloužit zájmům všech občanů: „Je povinností nás lídrů opozičních stran, abychom hledali řešení. A jedno je nasnadě: že se domluvíme na spolupráci už před volbami.“

Předseda Pirátů Ivan Bartoš, u kterých se již delší dobu spekuluje o spolupráci se Starosty, zase řekl, že případné koaliční uspořádání bude otázkou stranického hlasování. „Až předložíme komplexní analýzu. To je věc, kterou nerozhodují předsedové od stolu. Středový STAN i my jsme strana demokratická, rozhodují členové,“ vysvětlil.

Podle šéfa lidovců Mariana Jurečky je důležité, jaká nabídka přijde pro příští sněmovní volby, neméně podstatné jsou ale i ty krajské a senátní. Důležitá jsou podle jeho slov témata jako řešení dluhových pastí či školství, případná forma spolupráce je podle něj technikou, jak toho docílit. „Aby lidé věřili, že tato nabídka má větší smysl než politika a PR, které v tento okamžik nabízí Andrej Babiš,“ popsal.

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa zase strana za třicet let své existence prokázala, že je schopná racionálního řízení na krajské i celostátní úrovni. „Pokud nám dají lidé důvěru, mají perspektivu skutečné práce pro občany,“ prohlásil a přiznal, že ne se všemi může komunistická strana spolupracovat.

Jednoznačné řešení

Letošní krajské a senátní volby, které se odehrají již příští týden, se uskuteční nejen v době sílící pandemie koronaviru, ale také v čase, kdy doposud dominantní hnutí ANO začíná na celostátní úrovni poměrně znatelně ztrácet voličskou podporu. Prozatím ne natolik, aby byla jeho dominance ohrožena, nicméně velký pokles ve výši zhruba pěti procentních bodů potvrdily v minulých dnech dva na sobě nezávislé volební modely.

Podle výzkumu agentury Kantar CZ pro Českou televizi by přes léto hnutí ANO oslabilo o 4,5 procentního bodu. Průzkum STEM pro CNN Prima News přisoudil Babišovi propad o více než pět procentních bodů. Zásadní je, že oba tyto výzkumy zkoumaly období přelomu srpna a září, a zachycují tak problémy, se kterými se vláda potýká v souvislosti s druhou vlnou nemoci covid-19.

„Preference klesají

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Covid-19

Debata N: Volby 2020

Krajské a senátní volby 2020

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější