Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hamáček nemá pravdu, rouška není ochranný prostředek. Pošta chybovala, říká expert

Balení zdravotnických potřeb. Foto: Twitter České pošty
Balení zdravotnických potřeb. Foto: Twitter České pošty

Ministr vnitra Jan Hamáček odmítá pochybení při distribuci roušek a respirátorů seniorům. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) podle něj nemá v této věci kompetence a chce na něj podat trestní oznámení. Podle experta na zdravotnické potřeby je však vyjádření šéfa ČSSD mylné a skandální.

Česká pošta, která během září dodala na pokyn vlády všem seniorům roušky a respirátory, porušila zákonné požadavky na distribuci zdravotnických prostředků. Její pracovníci vkládali roušky do obálek po pěti z balení po padesáti kusech. Ústenky je ale možné distribuovat pouze v ochranných obalech a s informací od výrobce.

SÚKL proto vydal ještě před ukončením své kontroly výzvu, aby Česká pošta napravila chyby. „Je to tedy nyní pošta, která musí konat a vymyslet způsob, jak odvrátit existenci faktického rizika možného ohrožení zdraví milionů uživatelů,“ podotkla ředitelka ústavu Irena Storová.

S tím nesouhlasí Česká pošta ani Hamáček. Podle nich se jedná o osobní ochranné, nikoliv zdravotnické prostředky, a nespadají proto do kompetence SÚKLu, ale České obchodní inspekce (ČOI).

Podle experta na zdravotnické potřeby Jakuba Krále ze společnosti Porta Medica je to však

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější