Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Applebaumová: Trump ví, že pokud prohraje, stráví zbytek života u soudů

Chcete-li přemýšlet o své zemi a její budoucnosti, měli byste pochopit, jak jste se dostali k současnosti, říká Anne Applebaumová. Foto: Wikimedia Commons
Chcete-li přemýšlet o své zemi a její budoucnosti, měli byste pochopit, jak jste se dostali k současnosti, říká Anne Applebaumová. Foto: Wikimedia Commons

Trumpovo vítězství mělo před čtyřmi lety zcela jistě vliv na rodící se diktatury či autoritářské režimy po celém světě, říká americká historička a novinářka Anne Applebaumová, která dnes žije se svým manželem a politikem Radkem Sikorskim v Polsku. Je autorkou několika knih o totalitním režimu v Sovětském svazu, které měly světový ohlas, a za knihu Gulag získala Pulitzerovu cenu. Od devadesátých let psala pro světové časopisy a noviny, od týdeníku The Economist až po Washington Post, v současnosti publikuje v americkém měsíčníku The Atlantic. Její nová kniha Soumrak demokracie vychází právě teď ve vydavatelství slovenského Denníku N.

V kolika jazycích vaše kniha dosud vyšla?

Nevím přesně, kolik překladů už vyšlo, ale vím, že se překládá asi do tuctu jazyků. Je docela možné, že slovenská verze je ve světě po anglické první.

Viděl jsem, že vydání pro Velkou Británii má jiný podtitul než vydání pro USA. Proč je to tak?

Tahle kniha je trochu zvláštní žánr. Není to politologická kniha ani memoáry, ačkoli píšu o lidech, které jsem znala. Využívám příběhy, které jsem zažila, jsou tam reportážní prvky, píšu i o knihách, které jsem četla. Takže americký a britský vydavatel kladli v podtitulu důraz na jiné věci. Americký zdůraznil svůdnost autokracie (má stejný podtitul jako slovenská verze, pozn. red.), britský otázku přátelství.

Píšete o svých bývalých přátelích a přítelkyních, se kterými jste se názorově rozešla, někdy přemýšlíte o jejich motivech i z psychologického hlediska. Nejde o zrovna lichotivé portréty. Máte od nich nějaké reakce?

Zatím ne. Což ale neznamená, že musí být naštvaní. Tito lidé věří v to, co dělají, podporují autoritářské vlády, vědí, že je to kontroverzní, ale nemyslím si, že budou mou knihou uraženi.

Tato kniha je zvláštní i tím, že je asi vaše první, která je osobní. Je to tak?

Přesně tak. Ale je to proto, že jsem sama byla svědkem důležitých historických událostí a politických změn. Cítila jsem, že o nich nemohu psát jako objektivní historička, a šlo mi o to, aby bylo čtenářům jasné, že mohu být zaujatá. Předpokládám, že se najde dost lidí, kterým se právě proto nebude líbit.

Chtějí, aby se ta doba vrátila

Četl jsem několik recenzí, všechny byly velmi pozitivní. Jsou i nějaké negativní kritiky?

Samozřejmě, zejména na sociálních sítích. Ale s tím jsem počítala.

Píšete o lidech, kteří začali sloužit autoritářským režimům a vládám, nazýváte je kleriky, ideology. Neudivilo vás, kolik takových nových ideologů se našlo?

Myslím, že zpočátku jsem opravdu byla překvapená – například tím, kolik se v USA našlo obhájců radikální pravice. Ale už nejsem. Koneckonců, jako historička jsem se těmto tématům věnovala a vím, že i v minulosti působila radikální pravice, se stejným sklonem k nativismu a xenofobii. Jde v podstatě o součást lidské povahy, na kterou bychom měli být připraveni.

Ale my přece víme, jak tyto režimy v minulosti dopadly. Lidé, kteří dnes podporují autoritářské vlády, neznají dějiny? Nevědí, že jsou na jejich špatné straně?

Znají historii, ale

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější