Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Úplatky dávali i bezúhonní živnostníci, třeba kvůli opravám koupelen, popisuje žalobce korupční systém z kauzy Stoka

Státní zástupce Radek Mezlík. Foto: ČTK
Státní zástupce Radek Mezlík. Foto: ČTK

„Je to smutné zjištění, když vidíte, že v určitou dobu muselo dávat úplatky přes osmdesát procent subjektů, které něco dělaly pro radnici Brno-střed,“ říká státní zástupce Radek Mezlík, který v pondělí před soudem přednesl obžalobu v kauze Stoka. Bývalému místostarostovi za hnutí ANO Jiřímu Švachulovi hrozí až šestnáct let vězení. Podle obžaloby byl hlavou skupiny, která v Brně ovlivnila desítky zakázek. Výše úplatků měla dosáhnout 47 milionů korun.

Aktualizace 31. května 2022: Krajský soud v Brně uznal v kauze korupce na radnici Brno-střed bývalého místostarostu a radního městské části Jiřího Švachulu (dříve ANO) vinným, stejně tak i další obžalované. 

Překvapilo vás něco při vyšetřování korupční kauzy Stoka?

Zarmoutil mě jeden rozhovor, kdy se obvinění bavili o krajských zakázkách. Bylo to těsně před policejní realizací, takže jejich záměr byl překažen a k ovlivňování zakázek na kraji už nedošlo. Nicméně mě fascinovala univerzalita, s jakou skupina působila. Dokázala vytvořit korupční prostředí na radnici městské části Brno-střed, její správě nemovitostí, v městských firmách a dokázala by to i na kraji. Byli ochotní v jakékoliv sféře vlivu vystavět korupční prostředí.

A není to tím, že tradice korupčního a klientelistického prostředí v Brně existuje dlouhodobě? Už před lety mi několik lidí pod příslibem anonymity popisovalo podobný systém, a to na radnici Brno-střed zdaleka nebylo hnutí ANO. Neokopíroval místostarosta Švachula jen to, co fungovalo?

Zaznamenali jsme spekulace, že tento systém

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brno

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější