Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Obrazem: Škodí i tam, kde ho nevidíme. Ptali jsme se odborníků, co si představí pod slovem sucho

Sucho mění hlavně českou krajinu, na kterou jsou Češi tolik pyšní. Foto: Jan Moláček, Deník N
Sucho mění hlavně českou krajinu, na kterou jsou Češi tolik pyšní. Foto: Jan Moláček, Deník N

Sucho a klimatická změna nepostihují Česko jen na polích a v lesích, kde jsou nejviditelnější a ekonomicky nejpalčivější. Problém dopadá na mnohem širší škálu lidské činnosti a často se projevuje i na méně patrných místech. Podívejte se, co všechno ovlivňují sucho a klimatické změna. Ptali jsme se odborníků, jaký obraz se jim při slovu „sucho“ vybaví.

Zdroj: Intersucho

Přehled o stavu sucha v Česku si může veřejnost udělat na základě dat z projektu Akademie věd ČR Intersucho. Letos na jaře bylo podle tamních odborníků nejhorší sucho za posledních 500 let, voda nejvíce chyběla v horských a podhorských oblastech. Podle Miroslava Trnky z Intersucha je současné suché období horší než to, kterým Česká republika procházela v 90. letech.

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Když se zeptáte odborníků, co považují za nejsilnější obraz spojený se suchem, většina odpoví, že se jim vybaví kůrovcová kalamita. „Pro mě osobně jsou obrazem klimatické změny zničené lesy. Když vidíte, kolik stromů suchu podlehlo kvůli tomu, že nejsou dostatečně staré nebo mladé, nejsou ten správný druh… Rozsah kalamity je skutečným důkazem o velké změně v krajině,“ říká sociální antropoložka Markéta Zandlová z Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy.

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Nejčastěji jsou kůrovcem postiženy smrkové monokultury, usychají ale i borové porosty. „Prosperovaly na našem území 12 tisíc let a teď vymírají kvůli nedostatku podzemních vod,“ upozorňuje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Foto: archiv ČHMÚ

„Jako první obrázek se mi vybaví detail

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sucho mění Česko

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější