Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Putin je moudrý vůdce. Běloruský národ se nikdy neotočí zády k Moskvě, ujišťuje Cichanouskaja

Svjatlana Cichanouskaja se snaží vycházet dobře i s těmi, kdo spolu dobře nevycházejí – s EU i Moskvou. Zdroj: archiv SC
Svjatlana Cichanouskaja se snaží vycházet dobře i s těmi, kdo spolu dobře nevycházejí – s EU i Moskvou. Zdroj: archiv SC

V ruských médiích vystupuje běloruská opoziční lídryně a bývalá prezidentská kandidátka jako věrná budovatelka družby s Ruskem. Ale chce Bělorusku otevřít i dveře do EU.

Ruská média už přinesla několik rozhovorů s někdejší kandidátkou na běloruského prezidenta, nyní jednou z lídryň opozice nacházející se v emigraci a manželkou politického vězně Svjatlanou Cichanouskou.

Všechny mají v titulku zdůrazněno, že tato původně žena v domácnosti, nyní světoznámá osobnost proti Rusku nic nemá, naopak: ruského prezidenta Vladimira Putina si váží a ráda by s ním jednala. Prý by se určitě dohodli.

Nerozzlobit Moskvu

Snaha nerozzlobit Moskvu a utvrzovat ji v tom, že Bělorusko nechce „Rusku zběhnout“ do EU, natož do NATO, ani zpřetrhat staré dobré vazby na ruskou ekonomiku, nebo dokonce pomlouvat režim Vladimira Putina, je vlastní naprosté většině mluvčích běloruské opozice. (O tom, že běloruské protesty nejsou primárně proevropské a že evropská hesla odpuzují část demonstrujících, které jinak spojuje odpor k A. Lukašenkovi, mluví i běloruští spisovatelé v tomto rozhovoru.)

Tím se zásadně odlišuje od svých sousedů, Ukrajinců, kteří na odtržení se od sovětské minulosti a ruské přítomnosti svou revoluci důstojnosti založili.

Cichanouskaja je příkladem toho, že v Bělorusku je to jinak a s antiruskými hesly by opoziční předák nepochodil.

„Proti Rusku

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Bělorusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější