Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Šampion s dětskou tváří, který se směje, když ho bolí svaly. Vítěz Tour překvapil všechny

Tadej Pogačar při své premiéře na Tour de France dojel ve žlutém dresu, vedle celkového pořadí vyhrál také vrchařskou soutěž a odvezl si i bílý dres pro nejlepšího mladého jezdce. Foto: ČTK / imago sportfotodienst
Tadej Pogačar při své premiéře na Tour de France dojel ve žlutém dresu, vedle celkového pořadí vyhrál také vrchařskou soutěž a odvezl si i bílý dres pro nejlepšího mladého jezdce. Foto: ČTK / imago sportfotodienst

Letošní pandemickou Tour de France ovládl den před svými 22. narozeninami Slovinec Tadej Pogačar, který se tak stal historicky druhým nejmladším vítězem nejslavnějšího cyklistického závodu na světě. Kde se ale vzal jezdec, jaký se rodí možná jednou za generaci?

Tadej Pogačar se do žlutého trikotu oblékl až po poslední etapě, ve které se doopravdy závodí o celkové pořadí. Mladý cyklista totiž neuvěřitelným způsobem ovládl sobotní časovku, v níž stáhl minutovou ztrátu na svého kamaráda, krajana Primože Rogliče, který jel ve žlutém až do zmíněného předposledního dne Tour.

Cyklističtí experti o Pogačarových kvalitách věděli, vždyť minulý rok dojel na Vueltě třetí v celkovém pořadí, což z něj udělalo ve dvaceti letech vůbec nejmladšího jezdce, který skončil na stupních vítězů na jednom ze závodů Grand Tour (Tour de France, Giro d’Italia, Vuelta). Před dvěma lety se o jeho kvalitách přesvědčili na vlastní oči i čeští fanoušci, když vyhrál v Jeseníkách Závod míru do 23 let.

Ale to, že na Tour dojede ve žlutém a bude mu tak logicky patřit i bílý dres pro nejlepšího mladého jezdce do 25 let a také puntíkovaný pro nejlepšího vrchaře, se ani v profesionálním pelotonu tolik nečekalo. Možná i proto, že Pogačar za sebou neměl tak silný tým jako ti největší favorité z týmu Ineos a Jumbo-Visma.

Mimochodem, tři dresy v celkové klasifikaci dovezl do cíle naposled legendární Eddy Merckx, který drtil konkurenci na přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století. Ale ani on nevyhrál Tour před svými dvaadvacátými narozeninami. To se povedlo pouze Henrimu Cornetovi v roce 1904, který vyhrál těsně před tím, než oslavil dvacetiny.

Pogačara navíc

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Cyklistika

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější