Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Na Slovensku klid, v Česku splašená epidemie. Grafy ukazují diametrálně odlišný vývoj u sousedů

Graf vývoje počtu případů covid-19 v Česku a na Slovensku. Grafika: Denník N
Graf vývoje počtu případů covid-19 v Česku a na Slovensku. Grafika: Denník N

V Česku je nyní zhruba čtyřikrát větší šance, že potkáte člověka nakaženého koronavirem, než na Slovensku. A tento rozdíl se bude dále zvyšovat. Na přehledných grafech a trojrozměrné mapě ukazujeme, jak se liší vývoj i klíčové ukazatele epidemie v obou zemích.

Česko už zkraje léta přistupovalo k pandemii výrazně odlišně než Slováci. Zatímco na Slovensku teprve zvolna vpouštěli za přísných podmínek první hosty do restaurací, v Česku už za stoly sedávaly i velké skupiny lidí bez roušek.

Přestože v létě přibývalo případů koronaviru pomalu i v Česku, téměř na nulu jako na Slovensku se čísla nedostala. Na rozdíl od našich sousedů se zde navíc nošení, respektive nenošení roušek stalo politickým tématem. Mnozí je přestali nosit z pohodlnosti, jiní z přesvědčení.

Dnes se Česko dostává do světové pozornosti kvůli rychlosti, jakou se zde koronavirus šíří. Nové případy přibývají už po tisících. Ve středu počet nově nakažených dosáhl nového rekordu – 2139. A ve čtvrtek padl další rekord – 3130. Odborníci se shodují, že polevení v nošení roušek byla chyba.

Slovensko zařadilo Česko na seznam rizikových zemí a omezuje pohyb přes hranice. Diskuse na sociálních sítích ukazují nejednotný postoj Slováků k takovému kroku. Jedni ho vítají, jiní – zvláště ti, kteří Česko potřebují navštěvovat – rozhodnutí kritizují.

Byl slovenský krok opravdu nevyhnutelný? Pomocí přehledných a jednoduchých grafik jsme porovnali koronavirovou situaci obou zemí.

Začněme přehledem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější