Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pověra v akci, batole v bublině a Slezsko v očekávání. Neobyčejný Stanley Cup vrcholí

Ondřej Palát (vpravo) je v letošním play-off NHL nejproduktivnějším českým hráčem. Foto: ČTK/ Jason Franson, AP
Ondřej Palát (vpravo) je v letošním play-off NHL nejproduktivnějším českým hráčem. Foto: ČTK/ Jason Franson, AP

Po necelých dvou měsících v torontské a edmontonské izolaci došly hokejové týmy Tampa Bay a Dallas do finále Stanley Cupu. Kvůli pandemii se hraje celé play-off v liduprázdných arénách a drtivá většina hokejistů neviděla své rodiny dlouhé týdny, přesto někteří příbuzní nyní přijíždějí. Má to ale jednu důležitou podmínku – musejí být z Kanady.

Tampě pomohl do finále i Ondřej Palát, za Dallas nastupuje Radek Faksa. Jedno je tedy jisté už před rozhodujícím bojem: Stanley Cup získá po loňské pauze další český hokejista.

Pokud to pandemie dovolí, legendární pohár si prohlédnou lidé na podzim v Opavě, odkud pochází Faksa, nebo ve Frýdku-Místku, kde se narodil Palát. Jeden z nich se stane nejpozději na začátku října teprve 27. českým hokejistou, který bude mít na Stanley Cupu vyryto své jméno.

Jasno bude nejpozději na konci září, kdy je naplánován případný sedmý, rozhodující zápas. První se odehraje v noci ze soboty na neděli.

Poslední velké úspěchy obou týmů:

Tampa Bay si zahrála finále naposled před pěti lety, což kromě kouče Jona Coopera pamatují opory Victor Hedman, Nikita Kučerov, Steven Stamkos či Ondřej Palát. To v Dallasu si poslední finálovou účast vybavují pouze dlouholetí fanoušci. Když texaský klub hrál ve finále naposledy, neslavil elitní bek současného týmu Miro Heiskanen ještě ani první narozeniny, psal se totiž rok 2000.

Oba týmy získaly Stanley Cup jen jednou – Tampa se radovala v roce 2004, Dallas o pět let dříve.

Hokejisté patří mezi nejpověrčivější sportovce, přesto si hráči Tampy Bay

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hokej

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější