Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Asi se neznáme, ale rád bych vás varoval, že jsem nemocný.“ Má cenu používat novou eRoušku? Ano, ale zemi nespasí

Mobil je teď vaše hlavní ochrana proti koronaviru. Váš spojenec i hlídač. Foto: Adobe Stock
Mobil je teď vaše hlavní ochrana proti koronaviru. Váš spojenec i hlídač. Foto: Adobe Stock

Analýza: Vyšla mobilní aplikace eRouška 2.0, která má pomoci v potírání pandemie koronaviru. Přichází v době, kdy se v Česku s několika tisíci nakaženými za den dostává šíření nemoci mimo kontrolu. Úspěch aplikace závisí na počtu lidí, kteří ji budou používat. Nedostatek uživatelů je prozatím největší slabinou eRoušky. Stát v její propagaci nijak nepomáhá.

Aktuální počty nakažených nenaznačují, že by vláda Andreje Babiše (ANO) měla situaci pod kontrolou. Čas na přípravu získaný brutálním zaškrcením ekonomiky přišel vniveč. Sousední země si vedou lépe a kvůli vývoji situace v Česku před námi postupně zavírají hranice.

V tomto nepříznivém stavu přichází aktualizace aplikace eRouška s označením 2.0, která má v boji s pandemií pomoci. Funguje na úplně jiném principu než první verze. Vznikla také s přispěním světových softwarových firem Google a Apple, které místo státu budou chránit data proti zneužití.

K čemu je eRouška 2.0 v době, kdy se nestíhá trasovat šíření nemoci, nestíháme testovat a koronavirem se můžeme nakazit téměř kdekoliv, aniž tušíme kde? Stejně jako plátěná rouška není aplikace zdaleka stoprocentní. Před nákazou vás s jistotou neochrání. Může ale pomoci snížit riziko především pro vaše blízké.

eRouška 2.0 Foto: Deník N

Její největší přínos je v neustálém připomínání, abychom se chovali zodpovědně. Stejně jako se člověk chová obezřetněji s nasazenou rouškou, která ho svou nepohodlností neustále upozorňuje na možné riziko. Říká nám, že situace venku není v pořádku.

Projděme si modelový příklad, jak může eRouška pomoci. Aplikace vás upozorní, že jste před třemi dny

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější