Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Deep Purple ještě dělají rozruch

Výřez z obalu novinky. Repro: Bontonland
Výřez z obalu novinky. Repro: Bontonland

Navzdory plánům na důchod neskončili. Album Whoosh! je v britské hitparádě jejich nejúspěšnějším za posledních 46 let.

Zdálo se, že předchozí deskou InFinite (2017) dělají britští hardrockoví veteráni Deep Purple tečku za dlouhou kariérou. Slovní hříčkou v názvu alba to potvrdili. Stejně jako následující koncertní šňůrou, „filmově“ pojmenovanou The Long Goodbye Tour, Dlouhé loučení. V rozhovorech se vyjadřovali stylem „jakmile získáme pocit, že na hraní nemáme dostatek energie, mizíme“.

Jak ukázaly koncerty včetně těch u nás, energie neúnavným až pětasedmdesátníkům, pouze služebně mladší kytarista Steve Morse nepřekročil sedmdesátku, většinou nechyběla. Navíc se začaly kupit nápady na nové písně. A když zpěvák Ian Gillan začal odpovídat na dotazy novinářů: „Další deska?! Vžůůům! To by teda bylo překvápko!“ věděl už, že kapela má trumfy v rukávu. Koronavirová krize a zpoždění ve výrobě nosičů sice posunuly vydání alba oproti původnímu červnovému datu na první polovinu srpna, nicméně nahrávku ohlásila trojice digitálních singlů.

Whoosh! není pouze deska do počtu. Deep Purple mají co říci. Citoslovce pro rychlý pohyb v názvu, česky snad ono „vžůůům“, má navíc hlubší

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hudba

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější