Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Proč to Babiš po… kazil?

Premiér Andrej Babiš a ministr vnitra Jan Hamáček. Foto: Roman Vondrouš, ČTK
Premiér Andrej Babiš a ministr vnitra Jan Hamáček. Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Komentář Jana Moláčka: Bohužel už nelze pochybovat o tom, ŽE premiér Andrej Babiš dostal Česko do průšvihu. Celkem jasno je i v tom, JAK nás do něj dostal. Zbývá odpovědět na poslední otázku – PROČ nás do něj dostal.

Pro uživatele neznalého kontextu by ty tweety byly naprosto nesrozumitelné. Čtyřciferné číslo – a nic dalšího, případně sarkastická poznámka bez zjevného smyslu. V pátek třeba takto:

Češi, smějící se bestie, si ale rozumějí. Opět jednou nám nezbývá než se pokusit vzepřít osudu naší národní zbraní hromadného ničení – humorem. Žádná velká legrace nás ale nejspíš v následujících týdnech nečeká. Zítra bude na Twitteru jiné číslo, pravděpodobně vyšší. A tak to bude pokračovat ještě dlouho.

O tom, že jsme v průšvihu, nemůže být pochyb. Žádná velká záhada nepanuje ani ohledně toho, jak nás do něj Andrej Babiš dostal. Ne tím, že v červnu jeho vláda postupně uvolnila karanténní opatření. Premiér a jeho fanoušci se to pochopitelně snaží takto rámovat, protože je to nejjednodušší způsob, jak se o vinu podělit s někým jiným, případně ji na opozici a veřejné mínění hodit celou.

Oblíbená strategie Babišových obhájců je například

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější