Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Covidová etiketa: dva příběhy z Prahy a Brna, které se významně liší

Společenský bonton v době koronaviru udává nová pravidla: podle toho, jak je kdo dodržuje, se pozná, kdo je ovládá a kdo si koronavirovou zdvořilost teprve osvojuje. Foto: Unsplash
Společenský bonton v době koronaviru udává nová pravidla: podle toho, jak je kdo dodržuje, se pozná, kdo je ovládá a kdo si koronavirovou zdvořilost teprve osvojuje. Foto: Unsplash

Situace nemohla být rozdílnější. V centru Prahy nedaleko Kampy se na zahradě francouzského velvyslanectví loučil ambasador Francie, který po téměř čtyřech letech opouští post v Praze. Téměř ve stejnou dobu se v Brně scházeli jihomoravští zastupitelé, kteří se sjeli do sálu krajského úřadu.

Velvyslanec Roland Galharague byl aktivním účastníkem společenského života v Česku, měl spoustu přátel, a tak byla zahrada barokního zámečku na Velkopřevorském náměstí plná lidí, kteří na slovo s ním dokonce stáli frontu. U vstupu stál stolek s dezinfekčním gelem a ubrousky, u kterého se každý zastavil a očistil si ruce. Kdo zapomněl roušku, mohl si vzít některou z těch jednorázových, které byly k mání hned vedle.

V brněnském sídle krajského úřadu se uvnitř budovy sesedlo pětašedesát zastupitelů a dvacet úředníků. Mnozí z nich se ten den také viděli naposledy, protože se blíží konec volebního období a není jisté, kdo a kolik z nich se po volbách vrátí.

Tak jako na zahradě Buquoyského paláce nosili všichni do jednoho roušky a odkládali je pouze v okamžiku, když jedli nebo pili, i uvnitř brněnského sálu měli zastupitelé při jednání až na výjimky roušky nebo šátky.

Ale když se politici, diplomaté, novináři a další hosté s velvyslancem zdravili, nikdo si

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Reportáž

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější