Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V delegaci s Vystrčilem nebyla žádná ořezávátka. Vyměnili jsme si tisíc vizitek, ale byznys zatím nedomluvili, říká šéf komory

Šéf Česko-tchajwanské obchodní komory Pavel Diviš (vpravo). Foto: Česko-tchajwanská obchodní komora
Šéf Česko-tchajwanské obchodní komory Pavel Diviš (vpravo). Foto: Česko-tchajwanská obchodní komora

Cesta předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan pomohla tuzemským firmám přeskočit deset let v jednání, věří šéf Česko-tchajwanské obchodní komory Pavel Diviš. „Navázali jsme kontakty. Musíme se tam vrátit a přetavit je v byznys,“ popisuje v rozhovoru pro Deník N.

čínském tisku napojeném na komunistickou vládu psali, že členové Vystrčilovy delegace nebudou mít přístup do Číny a na tamní trh. Čekali jste to?

Osobně jsem to čekal. Byl jsem spíš zvědavý na formu než na konečný výsledek. Tím, že nám Čína zakázala vstup a možnost podílet se na obchodním vztahu, je zpráva, která je důležitá a směřuje dovnitř – do Číny.

Jak to myslíte?

V čínské ekonomice se dějí vážné věci. Dochází k odlivu kapitálu i podniků. Potřebují tuto zprávu vyslat dovnitř a stabilizovat svůj systém, který stojí na strachu, jak jsme u totalitních systémů zvyklí. Když jsme si vybrali Tchaj-wan, zvolili jsme demokratickou zemi se zajímavým byznysovým prostředím, které je pro nás výhodné.

Věděli účastníci cesty o možných rizicích, že by jim mohl být znemožněn vstup do Číny a na tamní trh?

Vůbec bych je nepodceňoval. To nejsou žádná ořezávátka.

Mluvil jste s nimi o tom?

Samozřejmě že jsme spolu mluvili – v průběhu mise a když to vyhlásili. Už v úterý se Čína vyjádřila, že budeme trpět a taková ostrá slova…

Upřesnil bych to, že se vyjadřovali k Vystrčilovi, že ho donutí zaplatit velkou cenu. To bylo nicméně směřováno k politikovi, a ne k firmám, které s vámi letěly. Tak se ptám znova: Znaly dopředu všechna rizika?

Ale to má jenom logický důsledek. Předseda Senátu není tvůrcem zahraniční politiky. Bylo jasné, že dříve či později dojde na byznys.

Mluvil jste o tom s těmi firmami? Když jsem se díval na výzvu, aby jely, o rizicích tam nic nebylo. Řešil jste to s nimi alespoň individuálně?

Rizika jsou úplně všude. Na každém trhu. Na českém, slovenském. I firmy rizika znají.

Ještě jste mi neodpověděl na to, jestli jste s nimi probíral, že může kvůli jejich účasti přijít taková odveta z Číny.

Já si myslím, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Tchaj-wan

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější