Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Stavba velkého kulturního centra v Tunisu přivedla českou firmu na mizinu. Po arabském jaru nikdo nechce zaplatit dluhy

Prostory kulturního centra v Tunisu. Foto: citedelaculture.gov.tn
Prostory kulturního centra v Tunisu. Foto: citedelaculture.gov.tn

Česká stavební společnost KBV je před krachem. Zastavila provoz a čeká, jestli se nějakým způsobem podaří zvrátit nepříznivý vývoj, jenž podle právníka firmy začal před deseti lety. Společnost se tehdy zapojila do stavby Kulturního centra v hlavním městě Tuniska, které zastřešovala vláda. Centrum je otevřené, ale za zakázku firma nikdy nedostala zaplaceno a nyní je na mizině.

Kulturní středisko v hlavním městě Tuniska je monumentální, budova s mohutným vstupním portálem a vysokými stropy má být centrem pro místní umělce. Obklady v ní pochází od české firmy KBV, společnost se do stavby zapojila v roce 2010.

Jenže po několika měsících vypuklo arabské jaro, před kterým pracovníci firmy ze země prchli. Tuniská revoluce přinesla konec třiadvacetileté vlády tehdejšího prezidenta Zína Abidína bin Alího, která následně uprchl do Saúdské Arábie. V roce 2011 vyhrála volby strana Ennahda, která se sice hlásí k islámským zásadám, ale odmítla zavedení principů šaría do tuniského právního řádu. Dodnes je nejsilnější stranou.

Když se situace uklidnila, chtěla firma ve své práci pokračovat, jenže nikdo se už neozval. Před několika lety přišlo vedení firmy na to, že budova je dokončena i díky jejím dodávkám materiálu. A Tunisko KBV stále dluží devět milionů. „Máme k tomu všechny potřebné dokumenty. Zástupci Tuniska si byli v Česku i vybírat, jaké

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější