Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Z Kolína přes Somálsko do Senátu? Trikolóra pokukuje po Okamurově trůnu hegemona národovců

Senátní kandidátka Trikolóry Ivanka Kohoutová na předvolební besedě. Foto: Jan Moláček, Deník N
Senátní kandidátka Trikolóry Ivanka Kohoutová na předvolební besedě. Foto: Jan Moláček, Deník N

Nadcházející krajské a senátní volby budou prvním ostrým volebním testem Trikolóry. Hnutí založené Václavem Klausem mladším zatím neúspěšně absolvovalo pouze komunální volby ve Strakonicích a souboj o senátní křeslo po zesnulém Jaroslavu Kuberovi v Teplicích. Výsledky Trikolóry a SPD mohou napovědět, která z těchto dvou stran má větší šance v budoucnu reprezentovat národovecké a protievropské voliče. Že je oč bojovat, ukazuje například role SPD jako „náhradního“ Babišova koaličního partnera, která vynesla Tomiu Okamurovi významný post ve vedení Sněmovny.

Venkovní zahrádka maloměstské restaurace je v jednom z nejteplejších odpolední letošního babího léta slušně zaplněná. Většina hostů má ale zájem o vychlazený nápoj nebo něco k jídlu. Prostor před malým zastřešeným pódiem, které stojí kousek stranou, oživuje jen pár lidí.

Z pódia mají za chvíli k zájemcům promluvit kandidáti a hosté hnutí Trikolóra, a především jeho hlavní tahák v tomto regionu.

Jsme na náměstí ve středočeských Čelákovicích, které spadají pod kolínský senátní obvod. A v něm strana Václava Klause mladšího vyslala do souboje o senátní křeslo známé jméno – Ivanku Kohoutovou, prezidentem vyznamenanou ředitelku pražské zdravotní školy, která se soudila se somálskou studentkou o právo nosit při výuce na hlavě muslimský šátek.

Organizátoři mají z nově příchozího zájemce o besedu s kandidáty zjevnou radost. Ta ale rázem ochladne v okamžiku, kdy se představí jako redaktor Deníku N.

„Pan Moláček je liberální levičák a hodně špatně o nás píše, tak bych ti dala radu, aby sis na něj dala pozor,“ říká mladá žena Kohoutové. Ta původně souhlasila, že odpoví na několik dotazů týkajících se její kandidatury. Brzy je ale jasné, že věc nebude mít tak rutinní průběh, jako je na předvolebních akcích mezi novináři a kandidáty obvyklé.

„Já bych doporučoval, aby to pan Moláček poslal písemně,“ radí Kohoutové právník Radek Suchý, který zastupoval její školu ve sporu o šátky. Dnes je předsedou odborné komise Trikolóry pro právo a spravedlnost.

Přežít může jen jeden

„Nás špatné zkušenosti nabádají k opatrnosti,“ odmítá nesmělou námitku, že jde o pár nevinných dotazů týkajících se kandidatury na veřejnou funkci. Scénka, kterou napjatě sleduje všech zhruba deset přítomných, tak vrcholí výjevem, který by potěšil srdce každého milovníka absurdního divadla –

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Krajské a senátní volby 2020

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější