Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ministerstvo nás straší a uklidňuje zároveň, chytrá karanténa selhala, říká virolog Plevka

„Nový kmen je rychlý, ale není zabiják,“ říká virolog Pavel Plevka, který vede vlastní tým na CEITEC Masarykovy univerzity. Foto: Martin Polák
„Nový kmen je rychlý, ale není zabiják,“ říká virolog Pavel Plevka, který vede vlastní tým na CEITEC Masarykovy univerzity. Foto: Martin Polák

Z počínání ministerstva zdravotnictví není jasné, jak chce dostat koronavirus pod kontrolu, míní virolog Pavel Plevka. „Oni nás straší a uklidňují zároveň a pak vydávají opatření, aby je záhy změnili,“ říká v rozhovoru pro Deník N odborník z brněnského výzkumného centra Masarykovy univerzity CEITEC. Kapacity testování jsou podle něj nedostatečné.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek na dnešní tiskové konferenci říkal, že v září může přibýt kolem čtyřiceti tisíc nových případů nákazy, v říjnu dvě stě tisíc. Pomohou epidemii zpomalit povinné roušky ve školách, hospody zavřené po půlnoci a akce s méně lidmi, jak věří vláda?

Určitě to zpomalí nárůst počtu infikovaných, protože se sníží množství sociálních kontaktů. Nicméně je otázka, jestli je to dostatečné, aby počet infikovaných přestal narůstat, nebo dokonce začal klesat.

Na tiskové konferenci také zaznělo, že počty lidí v nemocnicích jsou i přes rostoucí nákazu stále malé a že to je optimistická zpráva. Vnímáte to taky tak?

Pan Dušek v prezentaci srovnával celkový počet identifikovaných nakažených lidí za září s počty hospitalizovaných a zemřelých. Počet infikovaných rychle narůstá a lidé jsou testováni v počátečním stadiu nemoci, kdy obvykle nemají žádné příznaky. Vážnější symptomy se u pacientů objeví dva týdny po infekci, vážné potíže za tři a lidé umírají průměrně za čtyři týdny po infekci. Počet hospitalizovaných, vážných případů a úmrtí je tedy třeba srovnávat s počty nakažených odpovídající počet týdnů do minulosti.

Ukazuje vysoký podíl pozitivních lidí při testování, že se virus vymyká kontrole?

Chytrá karanténa selhala, opatření byla

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější